Actorul Marius Manole, despre tragedia din COLECTIV: Este de făcut orice împotriva uitării
Un Memorial Colectiv, "un simbol al aducerii aminte" despre ceea ce s-a întâmplat pe 30 octombrie în clubul Colectiv, ar trebui făcut în centrul Bucureștiului, propune actorul Marius Manole într-un interviu acordat Agerpres.
Cum priviți realizarea unui Memorial Colectiv, ca simbol împotriva uitării?
Marius Manole: Este de făcut orice împotriva uitării, pentru că într-adevăr avem prostul obicei de a uita foarte repede — mi se pare deja că am uitat, cumva — și cred că da, poate că e de făcut, pentru ca atunci când treci măcar să-ți aduci aminte sau să existe ceva care să te tragă de mânecă. Mi se pare o idee ok, bună.
Cum vă imaginați acest Memorial Colectiv? Ar trebui realizat la locul tragediei sau în alt loc?
Marius Manole: Habar nu am. Asta nu aș putea să vă spun. La locul tragediei este cam ciudat, pentru că, după câte știu eu, este între blocuri, este cam ascuns. De exemplu, eu nu am trecut niciodată prin față pe la Colectiv. Eu nu am drum niciodată pe acolo și bănuiesc că jumătate dintre bucureșteni, dacă nu și mai mult, poate 80%, nu au drum pe la Colectiv. Cumva cred că ar trebui făcut undeva unde chiar să fie un simbol al aducerii aminte, undeva în centru, probabil.
Având în vedere situația spațiului în care își desfășura activitatea clubul Colectiv, cine și în ce măsură credeți că ar trebui să se ocupe de proiectarea și construcția unui Memorial Colectiv, inclusiv de găsirea resurselor financiare necesare: statul român sau organizațiile neguvernamentale?
Marius Manole: Eu cred că acum este de datoria statului român să facă asta, a primăriei, bănuiesc. Primăria ar trebui să dea bani pentru bugetul acestui Memorial. Da, autoritățile ar trebui să se ocupe de asta, niciun ONG nu ar avea de ce să se ocupe de asta, fiindcă, până la urmă, nu este vina noastră ceea ce s-a întâmplat acolo.
Ce motto credeți că ar trebui să definească acest Memorial?
Marius Manole: Nu-mi dau seama. Privește lumea în fiecare zi ca și cum a-i vedea-o pentru prima oară, pentru că, uite, copiii aceia au plecat la distracție și nu au știut că nu se mai acasă. Deci, este de trăit fiecare clipă pentru că în România, din păcate, nu este sigur că dacă plecăm, ne mai și întoarcem.
Care considerați că ar trebui să fie cea mai importantă învățătură deprinsă după vizitarea Memorialului Colectiv?
Marius Manole: Nu știu ce să zic, nu știu ce aș putea spune acum despre asta.