Tragedia din Colectiv: Rudele victimelor vor să dea statul în judecată
Rudele mai multor tineri care au murit în spital după incendiul din Clubul Colectiv vor să dea statul în judecată. Acuzaţiile lor se îndreaptă către fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi către secretarul de stat Raed Arafat. Părinţii cred că tinerii ar fi avut o şansă dacă instituţiile statului cereau ajutor extern mai devreme.
Andreea Ştefan, Alex Iancu, Elsa Albu şi Ioana Geambaşu sunt patru dintre răniții în incendiul de la Colectiv care au murit în spital. Trei dintre ei contactaseră şi infecţii intraspitaliceşti. Rudele vor să ceară explicaţii şi răspunsuri în instanţă.
„Când ne gândim la pedeapsă, la plată, în niciun caz nu este vorba de bani, ne gândim la o schimbare care să aducă şansa copiilor care ne-au rămas, de-a trăi mai departe, mai bine”, spune Coriolan Ştefan, tatăl unei victime din Colectiv, conform Digi24.
Lista nemulţumirilor porneşte de la gestionarea situaţiei din noaptea tragediei.
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii: Răniţii din Colectiv au ajuns în Belgia colonizaţi. Unii s-au infectat în străinătate
„Eu nu înţeleg de ce nu au fost transportaţi atunci, în noaptea aia. De ce cineva, nu ştiu cine, nu şi-a asumat răspunderea de-a cere ajutorul Europei”, spune Coriolan Ştefan.
„Domnul Arafat trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat în primele 24 de ore în care copilul meu a fost ucis pentru că nu i s-a acordat tot sprijinul de care era nevoie. Copilul meu, în primele 24 de ore a vorbit, n-a fost pus pe niciun aparat, a fost conştient, a respirat singur”, spune Eugen Iancu, tatăl unei victime din Colectiv.
Oamenii se plâng şi de tratamentul din spital. Tatăl lui Alex Iancu spune că fiul său a primit prea târziu un plămân artificial.
„A venit luni, după o săptămână, deci după aproape 9 zile de la arsuri. Probabil că mi s-a făcut un favor, numai că aceste opt zile, sau nouă, se putea să fi însemnat viaţa lui”, spune Eugen Iancu.
„Arafat, Bănicioiu, trebuia să vină către ei să le spună: fraţilor, vă trebuie luna de pe cer, cereţi-o şi noi v-o dăm ca să scăpaţi copiii ăştia”, spune Coriolan Ştefan.
„Probabil că şi celor de la Sf. Ioan li se pare că aşa este normal şi că au făcut tot ce se poate. Şi au făcut tot ce se poate. Dar ce să facem dacă nu ne-am născut şi noi în altă ţară”, spune Ruxandra Geambaşu, mama unei victime din Colectiv.
Trei dintre tineri au fost ucişi de o bacterie din spital, au recunoscut-o chiar medicii. Este şi principala cauză pentru care părinţii discută acum cu avocaţii.
„Doctorii de la Bochum, a doua zi după ce am ajuns, mi-au spus că fata mea are trei bacterii, nu una, pe care le tratează. Din păcate nu a putut fi eradicată bacteria respectivă şi copilul meu nu mai e”, spune Coriolan Ştefan.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că sunt convinşi că au făcut tot ce s-a putut pentru toţi pacienţii.
„Cred că durerea enormă pe care o trăiesc îi poate determina să o facă, şi justiţia îşi va face treaba. Am trăit intens mai degrabă ca şi doctor în mijlocul colegilor că au făcut foarte mult, enorm, tot ce s-a putut, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul a sprijinit maximum efortul de îngrijire a acestor bolnavi”, spune Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat şi fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu nu au putut fi contactaţi.