ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Analişti: Ponta este favorit
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Candidatul PSD-UNPR-PC în alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta, porneşte în cel de-al doilea tur al cursei pentru Palatul Cotroceni de pe poziţia de favorit, sunt de părere analiştii politici consultaţi de AGERPRES, însă aceştia apreciază că bătălia nu este câştigată 'până nu se numără voturile'.
ALEGERI PREZIDENTŢIALE 2014 TURUL II. Analiştii Radu Magdin, Adrian Moraru, Cristian Pârvulescu, Marius Pieleanu, Alfred Bulai şi Bogdan Chirieac au declarat totodată, pentru AGERPRES, că prezenţa la urne în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va fi mai mare cu câteva procente decât cea înregistrată în primul tur, în jurul a 55-60%.
Candidatul cu cele mai mari şanse de victorie
Analistul Cristian Pârvulescu susţine că Victor Ponta are şanse mai mari decât contracandidatul său, Klaus Iohannis (ACL), să iasă învingător din cursa pentru Preşedinţie şi datorită aparatului de partid de care dispune.
'Există şanse mai mari pentru Victor Ponta decât pentru Klaus Iohannis. Ele ţin mai degrabă de aparatul de partid de care dispune. A fost favorizat de ordonanţa de urgenţă privind migraţia primarilor, care a dat o forţă mult mai importantă PSD-ului şi aliaţilor săi în raport cu ACL. Având în vedere votul substanţial pe care l-a primit Iohannis în diaspora, adică aproape 50% din votul exprimat la primul tur, putem constata că forţa administrativă, forţa aparatului ACL în teritoriu a scăzut. Dacă reducem cei aproximativ 80.000 de alegători, cădem puţin sub 30% voturi pentru Iohannis la primul tur', spune acesta.
DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. Ce NU s-a văzut la televizor
Acesta adaugă că diferenţa dintre cei doi contracandidaţi 'nu este atât de mare încât să fie imposibil de surmontat' şi, ca urmare, 'Klaus Iohannis are în continuare şanse'.
Analistul Marius Pieleanu susţine, la rândul său, că toate datele îl indică pe Victor Ponta favorit în alegeri.
'Toate datele - nu numai de sondaj, dar şi de impresia publică şi de aşteptarea publică - converg spre Victor Ponta, dar până nu se numără voturile nimic nu-i sigur', afirmă Pieleanu.
Acesta a adăugat că, în opinia sa, Klaus Iohannis ar putea să recupereze distanţa care îl separă de contracandidat, 'cel puţin teoretic, printr-o participare masivă a diasporei, adică peste 400-500 de mii de oameni, ceea ce e puţin probabil, şi cu un număr cât mai mare de nehotărâţi care să-i dea votul în ţară, fiindcă avem vreo 600-700 mii de români care nu s-au hotărât'.
Analistul Alfred Bulai este de părere că lupta dintre cei doi înscrişi în cursa prezidenţială va fi una 'la baionetă'.
'Ponta este, evident, candidatul cu prima şansă, dar lupta va fi apropiată, la câteva procente. Deci nu va fi un scor cât s-a sugerat. E o luptă la baionetă', opinează acesta.
Şi analistul Radu Magdin afirmă că, dacă 'nu se întâmplă ceva mega-emoţional care să ne şocheze', Victor Ponta porneşte cu prima şansă în turul II.
'Dacă nu apare o surpriză monumentală, părerea mea este că Victor Ponta porneşte cu prima şansă şi pentru victorie', adaugă analistul.
Şi analistul Adrian Moraru consideră că Victor Ponta porneşte 'cu un avantaj' faţă de contracandidatul său.
'În momentul de faţă, toate sondajele îl dau pe domnul Ponta cu un avantaj. Pleacă din poziţia de favorit pentru turul doi şi asta este o problemă pentru Klaus Iohannis, care nu se comportă ca un om care îşi doreşte să recupereze acest handicap', precizează analistul.
Analistul Bogdan Chirieac susţine că singura modalitate prin care Victor Ponta ar putea pierde alegerile de duminică ar fi 'ridicarea unui val de ură împotriva domniei sale'.
'Azi când vorbim, domnul Ponta este favoritul alegerilor de duminică. Pleacă cu un avantaj de zece puncte de la turul I, este foarte prezent în media, tot timpul comunică, echipele sale sunt puternic mobilizate. Deci Victor Ponta pleacă cu prima şansă. Singura modalitate prin care domnul Ponta ar putea pierde alegerile ar fi ridicarea unui val de ură împotriva domniei sale', precizează acesta.
DEZVĂLUIRI! SCANDAL în ACL pentru ca Iohannis să se confrunte cu Ponta
Câţi români se vor prezenta duminică la vot
În ceea ce priveşte prezenţa românilor la urne în duminica votului, analistul Cristian Pârvulescu estimează o prezenţă între 55 şi 60%.
'Având în vedere emotivitatea dintre cele două tururi, va fi o prezenţă cel puţin la fel de bună ca aceea din turul întâi. Prezenţa va fi între 55-60%, ceea ce înseamnă peste 65% din populaţia care se află pe teritoriul României. La primul tur am avut aproape 1,5% vot în străinătate şi 98,5% vot pe teritoriul României', afirmă acesta.
Analistul Marius Pieleanu se aşteaptă la o prezenţă în turul doi de 57%.
'57% ne-a dat nouă participarea. Să zicem că poate să fie un pic mai mică sau maxim egală cu cea din turul doi de acum cinci ani, confruntarea Geoană - Băsescu', subliniază analistul.
Şi Alfred Bulai susţine că la turul al doilea vor veni la urne mai mulţi români, explicând că scena politică 'se radicalizează'.
'Probabil că prezenţa va fi un pic mai mare decât cea din primul tur pentru că se radicalizează scena politică, e mai clară - sunt doar doi candidaţi. Sunt unii pro şi unii contra, deci există şansa să fie câteva procente mai mare', opinează analistul.
De asemenea, analistul Bogdan Chirieac susţine că prezenţa în cel de-al doilea tur va fi 'sensibil mai mare decât la primul întâi'.
Analistul Radu Magdin este de părere că pe 16 noiembrie vor veni la urne 'câteva zeci sau chiar sute de mii' de români în plus faţă de cei care şi-au exprimat opţiunea de vot în primul tur.
'Eu cred că vor veni cu câteva zeci sau chiar sute de mii decât în turul I, pentru că ambele campanii sunt foarte emoţionale şi încearcă să îşi mobilizeze atât baza, cât şi nehotărâţii. Interesul primar în a agita spiritele este la candidatul dreptei, care are de recuperat foarte mult şi trebuie să convingă atât nehotărâţii, cât şi o parte din electoratul celor care deja au spus, după turul I, că vor vota cu Ponta, să încerce să dividă acest electorat şi să ia o parte din procente, eventual şi de la domnul Tăriceanu. A rămas în coadă de peşte şi poziţia doamnei Udrea, care a sugerat mai degrabă un vot negativ decât un vot pentru cineva anume. Cred că electoratul doamnei Macovei va fi relativ disciplinat în spatele lui Klaus Iohannis şi datorită faptului că Macovei a avut mesaje foarte puternice împotriva lui Victor Ponta. Rămâne să vedem ce va face minoritatea maghiară. Părerea mea este că şi acolo va fi o bătălie de jucat', explică Magdin.
Analistul Adrian Moraru arată că în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale numărul românilor care vor vota în afara graniţelor va creşte.
'Acele cozi imense din primul tur cu siguranţă vor fi mai mari la turul II. Uitaţi-vă pe toate datele istorice, între turul I şi turul II, afară, creşterea a fost de 60-70% ca prezenţă', subliniază acesta.
Totodată, analistul afirmă că PSD nu este interesat de o creştere a prezenţei românilor la urne fiindcă 'aritmetic' candidatul Victor Ponta 'are în buzunar Preşedinţia'.
'Cred că asta (prezenţa - n.r.) este una dintre mizele şi temerile majore ale socialiştilor în momentul de faţă, pentru că o creştere semnificativă ar da peste cap calculele de până acum. PSD nu are niciun interes să mai scoată alţi oameni la vot. E mulţumit să vină aceiaşi care au venit la turul I fiindcă are aritmetic, în buzunar, Preşedinţia', susţine analistul.