ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Gheorghe Funar cere anularea primului tur de scrutin
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Prezidenţiabilul Gheorghe Funar cere anularea primului tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni, acuzând că nu a fost asigurată egalitatea cetăţenilor în faţa legii.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Funar a adresat o solicitare în acest sens Biroului Electoral Central (BEC), acuzând că, la alegerile din 2 noiembrie, au fost încălcate mai multe articole ale Constituţiei.
"Au fost încălcate prevederile Constituţiei României, articolul 1, alin.5, articolul 16, alin.1, 2 şi 3, articolul 31, alin.1, respectiv nu s-a asigurat egalitatea cetăţenilor în faţa legii, ajungându-se să fie asigurate privilegii pentru milioane de cetăţeni români aflaţi în Ţara-Mamă (care au putut vota în secţii de votare la care au fost arondate 1.000 - 2.000 de persoane cu drept de vot), şi discriminări pentru milioanele de cetăţeni români aflaţi în străinătate (care au fost arondaţi circa 13.000 la o secţie de votare).", arată Funar.
De asemenea, Funar mai acuză că atât BEC cât şi Curtea Constituţională nu au respectat prevederile articolului 31, alin.1 din Constituţia României, respectiv dreptul la informaţie, care statuează că "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit". Ca urmare a încălcării acestui drept constituţional, alegătorii nu cunosc nici azi, în ziua votului, care dintre cei 14 candidaţi a fost sau este ofiţer activ ori acoperit al unor Servicii Secrete româneşti sau străine, precum şi care dintre ei a dobândit a doua cetăţenie şi care este aceasta, mai arată Funar, citat de Realitatea.net.
Totodată, fostul primar al Clujului mai arată că "a fost încălcat cu premeditare dreptul de vot a peste trei milioane de cetăţeni români aflaţi în străinătate
Citeşte şi: Mândruţă, REVOLTAT de organizarea alegerilor din diaspora: Voi i-aţi gonit. Şi acum vreti sa încuiaţi uşa bine
"Cu toate că faţă de alegerile prezidenţiale din anul 2009 a crescut cu circa două milioane numărul românilor exilaţi din Ţara-Mamă din cauza sărăciei, Ministerul Afacerilor Externe şi Biroul Electoral Central au redus numărul secţiilor de votare din străinătate, la numai 294, iar numărul estimat al buletinelor de vot pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate a fost stabilit la numai 600.000 de buletine de vot", scrie fostul primar al Clujului, precizând că, în ziua de 2 noiembrie a.c. din numărul total al românilor cu drept de vot, aflaţi în străinătate, de peste patru milioane de cetăţeni români nu a fost asigurat dreptul de vot pentru circa 3,5 milioane de alegători.
Reamintim că ieri, în numeroase capitale europene, în faţa secţiilor de votare (insuficiente şi mici) mii de români din Diaspora au stat ore în şir la coadă, pentru a-şi exercita dreptul la vot.