Ponta, cel mai performant candidat al PSD, în fața Dreptei
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ceea ce este însă cel mai grav pentru Klaus Iohannis nu este însă scorul efectiv, cât semnificația lui, pusă în contextul mai amplu al modului în care s-a desfășurat campania electorală. Fiindcă prezidențiabilul ACL obține acest scor după 4 săptămâni în care a reușit să iasă în evidență doar la modul negativ, demonstrând o totală lipsă de proiect și distrugându-și aproape complet imaginea publică.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Primul tur al alegerilor prezidențiale a luat sfârșit și, pe măsură ce numărătoarea voturilor se apropie de final, se conturează cu claritate o serie de concluzii. În primul rând, trebuie remarcat că, în ciuda discursurilor relativ entuziaste ținute imediat după anunțarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor, situația stă cât se poate de prost pentru Dreapta, care suferă în ansamblul său o înfrângere usturătoare. În ciuda numeroșilor candidați aruncați în luptă scorul cumulat al acestora este departe de 50%, în timp ce Victor Ponta obține de unul singur peste 40% dintre sufragii.
Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. REZULTATE OFICIALE: Ponta - 40,33%, Iohannis - 30,44%
Mai mult, dacă ne uităm la modul în care prezidențiabilul PSD-UNPR-PC obține această victorie, înfrângerea suferită de dreapta este și mai severă. Și aceasta pentru că Victor Ponta își adjudecă victoria în majoritatea sectoarelor Capitalei și obține peste jumătate dintre voturi în nu mai puțin de 11 județe. De asemenea, în alte aproape 30 de județe, prezidențiabilul PSD-UNPR-PC a obținut majoritatea sufragiilor exprimate, situația fiind similară și în ceea ce privește votul Diasporei.
Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE. Judeţele unde a câştigat Victor Ponta
Așa se face că Victor Ponta obține o victorie mare în turul I al alegerilor prezidențiale, diferența dintre el și cel de-al doilea clasat fiind cea mai mare obținută de un reprezentant al stângii în fața unui contracandidat de dreapta din 1992 încoace. Spre exemplu, în 2004, în turul I al alegerilor prezidențiale, Adrian Năstase îl învingea pe Traian Băsescu cu 40,97% la 33,92%.
Așa stând lucrurile, îl putem considera pe Victor Ponta, fără teamă de a greși, cel mai puternic candidat pe care PSD l-a avut de la Ion Iliescu încoace. În schimb, de partea cealaltă, contracandidatul său în turul al II-lea obține un scor mai scăzut decât cel înregistrat de Traian Băsescu atât în în turul I din 2009, cât și din 2004.
Ceea ce este însă cel mai grav pentru Klaus Iohannis nu este însă scorul efectiv, cât semnificația lui, pusă în contextul mai amplu al modului în care s-a desfășurat campania electorală. Fiindcă prezidențiabilul ACL obține acest scor după 4 săptămâni în care a reușit să iasă în evidență doar la modul negativ, demonstrând o totală lipsă de proiect și distrugându-și aproape complet imaginea publică prin numeroasele gafe și minciuni pe care le-a debitat cu privire, spre exemplu, la modul în care și-a cumpărat cele șase case.
Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE. Judeţele unde a câştigat Klaus Iohannis
Iar așa stând lucrurile, nici nu este de mirare că electoratul nu prea a avut tragere de inimă să îl voteze, sau că au existat chiar unii din propria tabără, precum Sorin Frunzăverde, care au tras pentru adversar. Fiindcă prestația candidatului ACL a demobilizat în mod firesc activul de partid, care și-a pus pe bună dreptate întrebarea dacă are vreun rost să mizeze pe o carte evident pierzătoare.
Cât despre turul al II-lea, sigur că încă lucrurile sunt departe de a fi tranșate. Însă diferența uriașă care îl desparte pe Klaus Iohannis de Victor Ponta pare imposibil de remontat, chiar și cu sprijinul lui Macovei sau al Elenei Udrea, în condițiile în care candidatul ACL nu a reușit până acum decât să dezamăgească și să ofere dovadă după dovadă că nu este potrivit să ocupe funcția de Președinte al României.