ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege preşedintele ţării. În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 14 candidaţi, fiecare încercând să convingă electoratul că merită să-i acorde încrederea.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Campania electorală a început pe 3 octombrie şi se va încheia sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 7,00. Urnele se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se vor închide la ora 21,00.
În competiţia electorală au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).
De asemenea, vizează funcţia de şef al statului şi patru independenţi - Teodor Meleşcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar.
Primul candidat pe buletinul de vot va fi Kelemen Hunor (UDMR), potrivit tragerii la sorţi efectuate de BEC. Pe următoarele locuri se situează Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu - independent, Gheorghe Funar - independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei - independent, Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Călin Popescu-Tăriceanu - independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).
18.296.567 cetăţeni cu drept de vot, aşteptaţi la urne în primul tur de scrutin
Au drept de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe 2 noiembrie, 18.296.567 de cetăţeni români, iar la cel de-al doilea, pe 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 - 202, în sectorul 3 - 274, în sectorul 4 - 178, în sectorul 5 - 196, iar în sectorul 6 - 233 de secţii de votare. MAE a anunţat că vor fi organizate 294 de secţii pentru cetăţenii români din afara graniţelor care doresc să îşi exercite dreptul de vot. Numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate este 600.000.
În ziua votării, românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din şcolile militare.
Cei care se află în străinătate şi în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi în baza titlului de călătorie.