Alegeri prezidenţiale 2014. Titus Corlăţean: Va creşte numărul de cabine şi ştampile
Alegeri prezidenţiale 2014. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, că legea nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate şi nici prelungirea programului de vot, dar a precizat că va fi crescut numărul de cabine de vot şi de ştampile.
Titus Corlăţean a anunţat că a avut o 'discuţie internă' la sediul MAE cu ambasadorii, consulii generali, preşedinţii secţiilor de votare din mai multe state europene - Germania, Marea Britanie, Austria, Franţa, Republica Moldova -, dar şi cu ambasadorii şi consulii generali din Spania şi din Italia.
El a precizat că MAE va pune în aplicare un set de măsuri, unele la decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi Biroului Electoral pentru Străinătate (BES), printre acestea numărându-se simplificarea procedurilor referitoare la declaraţia pe proprie răspundere, care trebuie semnate pentru cei care votează pe liste suplimentare.
Potrivit lui Corlăţean, s-a decis afişarea pe site-urile MAE şi BEC a declaraţiilor tipizate, astfel încât ele să poată fi descărcate şi completate din timp, iar la secţia de vot alegătorul doar să semneze şi să dateze documentul respectiv. De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a afirmat că formularele menţionate vor fi în continuare distribuite şi la secţiile de votare.
Titus Corlăţean a mai spus că va fi mărit numărul de cabine de vot şi de ştampile 'spre maximum, la şapte'.
"Aceste birouri şi completarea lor au fost şi sunt de competenţa deciziei BES dintotdeauna, şi nu a MAE. Ceea ce noi, logistic, am decis şi vom pune în aplicare - mărirea spre maximum, la şapte, a cabinelor de vot şi ştampilele alocate membrilor secţiilor de votare.
El a precizat, însă, că legea nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare.
'Am avut această discuţie în cadrul şedinţei de la BEC de marţea trecută şi în lumina acelei discuţii BEC a adoptat o decizie şi respectiv o hotărâre. Acea hotărâre nu confirmă existenţa unei baze juridice potrivit legii şi asta a fost conduita juridică a MAE şi autorităţilor în toate ciclurilor electorale pe baza legii în vigoare - nu permite înfiinţarea de noi secţii', a arătat Corlăţean.
Şeful diplomaţiei a explicat că pentru înfiinţarea unei noi secţii e necesară o întreagă procedură plecând de la solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, de la toate chestiunile de ordin logistic, măsurile de ordin practic, personal, inclusiv securizarea sediului respectiv.
'Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, dar printr-o mai bună organizare şi utilizare la maximum a capacităţii logistice evident va creşte numărul celor care vor putea să voteze', a adăugat Titus Corlăţean.
Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că programul de vot rămâne cel stabilit de dispoziţiile legale, între orele 7,00 şi 21,00.
MAE va putea pune la dispoziţie, din Centrala MAE, personal pentru a asigura un proces de vot fără dificultăţi.
'Avem stabilită o estimare maximală a personalului care ar putea fi pus la dispoziţie din Centrala MAE. (...) Vom pune la dispoziţie echipe suplimentare de sprijin din partea MAE pentru ca afară să distribuie formularele, să gestioneze fluxul de votanţi, să explice oamenilor care este situaţia, să sprijine un proces electoral cât mai rapid şi corect', a subliniat Titus Corlăţean.
El a declarat că prioritatea instituţiei pe care o conduce este de a garanta exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenii care doresc să voteze în străinătate.
'Lucrurile sunt extrem de clare din perspectiva ansamblului MAE ca instituţie: va continua să sprijine în condiţii de neutralitate procesul electoral, inclusiv ziua votului, pentru ca instituţia MAE să fie în afara jocurilor politice şi acuzelor politice. Este datoria mea ca ministru de Externe să apăr imaginea şi prestigiul corpului diplomatic românesc', a conchis Corlăţean.