Alegeri prezidenţiale 2014. Ce prevede proiectul prezidenţial al lui Victor Ponta în 20 de paşi
Alegeri prezidenţiale 2014. Care este proiectul prezidenţial pentru România al lui Victor Ponta în 20 de paşi.
"Am acceptat provocarea jurnalistilor de la Ziarul Financiar si am raspuns celor 20 de intrebari despre proiectul meu prezidential pentru Romania", scrie Victor Ponta pe Facebook.
Veti mentine cota unica la 16%?
Cota unica nu se modifica. Masurile de relaxare fiscala adoptate deja – reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea TVA la paine s.a vor fi continuate in 2015 si 2016 cu reducerea TVA generala, extinderea reducerii TVA la carne si legume si fructe, facilitati fiscale acordate persoanelor ce lucreaza in cercetare dezvoltare s.a. De la anul impozitul pe constructiile speciale va fi redus de la 1,5% la 1%.
Veti majora salariile profesorilor si ale medicilor?
Actualul Guvern este cel care a facut, dupa ani de zile, primele majorari de venituri pentru medici si pentru cadrele didactice. Prin urmare, nu discutam de promisiuni, ci de certitudini. Exista perspectiva pentru a creste salariile in sistemul bugetar, in 2015.
Salariile medicilor vor creste din ianuarie cu inca 100 de RON.
Exista si alte solutii, pe care deja le aplicam, pentru cresterea veniturilor. Spre exemplu, sumele de bani care se acorda profesorilor. Profesorii primesc 150 de euro, in programul privind dezvoltarea carierei didactice. Sunt minimum 250.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si minimum 40.000 profesori din mediul universitar beneficiari ai acestei masuri.
Veti schimba Constitutia pentru a da puteri mai mari presedintelui?
Constitutia nu trebuie sa dea atributii mai multe sau sa dea mai multa putere unei autoritati publice in detrimentul alteia. Dimpotriva, in actuala Constitutiei a Romaniei este nevoie de o reechiibrare a puterilor, astfel incat sa fie evitate crizele politice. Avem nevoie de o Constitutie cat mai clarain acest sens, pentru a nu mai avea parte de abuzuri ale celor care ignora total spiritul Legii fundamentale.
Spre exemplu, sa nu mai avem un presedinte care saincerce impunerea unui prim-ministru in fata unei majoritati parlamentare.
Veti face un centru unic de achizitii pentru industria serviciilor IT&C?
Consideram domeniul IT&C ca fiind strategic, un cluster de competitivitate. Este obligatoriu sa fie luata in calcul orice solutie care poate impiedica actele de coruptie in achizitiile publice, indiferent ca este vorba de achizitii de echipamente IT sau de pixuri. Orice solutie care confera transparenta decizionala marita, mediu concurential si reducere de costuri pentru buget este luata in calcul.
Veti majora pensiile?
Raspuns DA. Aceasta guvernare este prima care a indexat pensiile peste rata inflatiei, dupa ani de zile in care masura indexarii a fost inghetatasi dupa ce s-a incercat chiar taierea pensiilor. Aceasta guvernare este cea care a dat inapoi pensionarilor banii retinuti ilegal de catre guvernul PDL, la plata CASS.
Pentru anul viitor exista premisele unei cresteri a pensiilor de cel putin 5%.
Lumea trebuie sa inteleaga un lucru – pensia este un drept, nu o favoare care se face unor milioane de romani care au muncit pentru Romania.
Ce program de privatizari listari la bursa de la Bucuresti aveti?
Daca 2013 si 2014 au fost ani de dezvoltare pentru Bursa de Valori Bucuresti, imi doresc foarte mult ca 2015 si 2016 sa continue, iar implicarea Guvernului, fie pe partea legislativa, fie pe partea decizionala de listare a companiilor care inca se afla in portofoliul Guvernului, sa sprijine dezvoltarea pietei de capital. Am inregistrat succes pe listarea Electrica si Romgaz. Urmeaza IPO uri la Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia in 2015.
Pe termen lung, trecerea la o piata lichida se poate face prin listari de companii private mari. Intrarea pe bursa a companiilor de stat este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru a avea o piata relevanta, de anvergura.
In ce tara veti face prima vizita in calitate de presedinte?
Prima vizita va fi in Republica Moldova, pentru ca principalul obiectiv in calitate de presedinte, in ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, va fi intarirea sprijinului pentru ca cei de peste Prut sa intre in UE in 2019.
Cum veti sustine initiativele antreprenoriale si afacerile mici de familie?
Actualul Guvern a sprijinit antreprenoriatul si IMM-urile. Recent a fost lansata schema de ajutor pentru IMM-uri si companii, asta dincolo de toate masurile luate in ultimii doi ani: Am adoptat reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale; Am eliminat si comasat cca. 100 de taxe si tarife nefiscale / parafiscale; Am scutit integral companiile de la plata impozitului pentru profitul reinvestit; Am introdus plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro; Am introdus Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri si programe de stimulare a tinerilor intreprinzatori: „Programul Start”, „Tineri Intreprinzatori”, „Stimularea Femeilor Manager”, „Programul de dezvoltare pentru IMM-uri”.
Vom stimula in continuare aceste tipuri de afaceri prin reducerea birocratiei, a numarului de taxe si impozite, un regim fiscal predictibil si prin diverse programe finantate din fonduri europene – facilitati pentru crearea de start up uri, suportarea unei parti din cheltuielile salariale, scheme de ajutor de stat pentru crearea de locuri de munca si retehnologizare.
Imbunatatirea accesului la finantare pentru acest tip de afaceri prin up datarea schemelor de garantare/contragarantare si a schemelor de minimis.
Cand vor comunica bazele de date ale institutiilor pentru scaderea birocratiei?
Exista de mai mult timp, inter institutional, o preocupare serioasa pentru a unifica aceste baze de date. Nu e rea-credinta nicaieri, este nevoie de corectarea acestor inadvertente. De exemplu, din 2015 la INS va fi functionala baza de date care sa poata interconecta sursele de date administrative privind populatia.
Cand veti confisca toate averile ilegale, iar ANAF va deveni noul DNA?
Justitia din Romania este independenta. ANAF nu poate aplica decat decizii ale Justitiei. ANAF-ul actual este cel care a inceput sa faca acest lucru. Averile ilegale vor fi toate confiscate, cand Justitia se va pronunta in toate cazurile in care este sesizata.
Problema nu este nici a presedintelui, nici a ANAF, ci a Justitiei care trebuie sa faca anchete si sa ia decizii.
Veti face un audit al privatizarilor in Romania?
Cu siguranta se pot verifica privatizarile ratate, atunci cand active au fost vandute pe nimic sau unor sarlatani, care au trimis fabrici la fier vechi sau care au falimentat companii. Sa nu demonizam insa procesul de privatizare.
Ce planuri aveti pentru „repatrierea“ romanilor care au plecat la munca in strainatate?
S-a decis eliminarea taxelor consulare pentru declararea copiilor nascuti in strainatate in primele sase luni de la nastere si ne gandim si la alte masuri in acest sens.
S-a decis extinderea programului “Prima Casa” pentru cetatenii romani din strainatate. Aceasta a fost gandita ca pe o masura de sprijin pentru cei care, dupa ce au muncit cinstit in alte tari, vor sa revina acasa si au nevoie de un sprijin pentru a-si face un rost aici sau pentru a-si ajuta familia.
Pentru tinerii care studiazain strainatate, si care vor sa revina in Romania si sa-si cladeasca aici o cariera, Guvernul are in plan preluarea initiativelor SMART Diaspora, care inseamna asigurarea accesului la concursurile din administratia publica romaneasca sau reduceri fiscale la revenirea in tara.
Romanii din diaspora vor putea accesa fonduri europene prin POSDRU, pentru a invata meserii cautate pe piata externa si pentru a-si deschide afaceri, cu puncte de lucru in strainatate, conditia fiind ca sediile firmelor sa fie in Romania.
Gandim o schema de finantare pentru comunitatile de romani din strainatate – o axa de finantare din POSDRU pentru a facilita gasirea unui loc de munca de catre acestia.
Cum veti incuraja natalitatea astfel incat Romania sa aiba un spor natural pozitiv?
Una dintre masurile aberante luate de Guvernul PDL a fost taierea indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Actualul Guvern a redat parintilor acea diferenta care fusese taiata de Guvernul Boc, pentru a-i ajuta pe acestia in cresterea copiilor.
Pentru a reduce mortalitatea infantila am dotat si modernizat 7 maternitati. Am redeschis spitale inchise in perioada de austeritate si am utilat corespunzator gradinite si scoli.
Cresterile de venituri, masurile pentru crearea de locuri de munca vin sa ii stimuleze pe tineri sa aiba copii. La fel programe prin care acestia sunt ajutati sa isi achizitioneze locuinte spre exemple, cum este cazul Prima Casa.
Tinta este ca, pana in anul 2020, sa crestem trendul de la 1,3, cat este acum rata natalitatii, pana la 1,8. Practic, nivelul ratei de nastere, sau de fertilitate – cum se numeste in termeni tehnici – ca sa poata sa duca la o societate stabila din punctul de vedere al numarului de populatie.
Veti mentine reducerea CAS cu 5% la angajator? Daca da, cum veti acoperi deficitul bugetar creat in 2015?
Reducerea CAS va ramane in mod cert in vigoare la anul. Exista suficiente cai de finantare a deficitului, mai mari decat calculul strict contabil: 1,3 miliarde incasari in plus la CAS, CASS, impozit pe venit – prin crearea de noi locuri de munca; 1,24 miliarde incasari la TVA, 4 miliarde RON in plus prin recuperarea a 10% din datoriile firmelor aflate in insolventa, 1,9 miliarde RON prin reducerea a 10% a evaziunii, dupa reducerea CAS. Vom imbunatati colectarea. Implementam deja un program de combatere a muncii la negru. Efectele de multiplicare ale reducerii CAS sunt incarcate de alte masuri de crestere a PIB potential: neimpozitarea profitului reinvestit si acordarea de facilitati fiscale investitiilor straine importante, pentru a stimula afacerile; facilitati fiscale la importul de tehnologie, pentru a creste productivitatea muncii; scheme de ajutor de stat pentru investitii majore si creare de locuri de munca; scheme de minimis pentru IMM-uri inovative; scheme de ajutor de stat si garantare a imprumuturilor pentru investitii in domeniile strategice definite de Guvern in Planul de Investitii strategice si Ocupare de locuri de munca; masuri pentru functionalizarea unui mediu concurential competitiv si proiecte pentru reducerea evaziunii si combaterea muncii la negru.
Ce masuri aveti pentru modernizarea mediului rural?
Guvernarea a sprijinit agricultorii si pe cei din mediul rural nu doar la nivel declarativ, ci in mod real, cu bani. Guvernarile anterioare doar au vorbit despre sprijinul agriculturii, dar cand a venit vorba de fapte, au actionat exact invers, si au taiat din subventiile oferite fermierilor.
De asemenea, sustinem Educatia din mediul rural – autobuze, modernizari de scoli, extinderea Internetului. Am lansat programe prin care Agricultura de subzistenta din prezent sa devina profitabila economic pentru cei care o practica.
Fondurile europene au inceput sa fie masiv folosite pentru modernizarea infrastructurii rurale.
Toate acestea sunt politici aplicate coerent in ultimii doi ani si jumatate si care vor fi completate in anii urmatori. Sunt masuri accesate si finantate din fonduri europene si complementar din buget pentru instalarea tinerilor fermieri, cresterea valorii adaugate aduse de exploatatiile agricole, comasarea terenurilor, achizitionarea de utilaje. Am alocat bani pentru crearea de facilitati de mica productie in mediul rural. Vom facilita accesul ruralului la canalizare, apa, energie, gaze naturale si infrastructura de transport, crearea de platforme de depozitare si prelucrare. Vom crea un sistem de stimulare a productiei micii industrii in mediul rural, pentru crearea de locuri de munca in activitati neagricole in mediul rural.
Citeşte mai mult aici.