Alegeri prezidenţiale 2014.Victor Ponta: Facem tot posibilul pentru a nu se mai închide nicio firmă importantă
Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta, candidat al PSD pentru Preşedinţia României, a declarat luni, la Dărmăneşti, că o să facă tot posibilul pentru a nu se mai închide nicio firmă importantă, el referindu-se la cazul rafinăriei din localitate.
"Mă gândesc la câţi oameni, şi aici în Dărmăneşti la o rafinărie, şi în alte locuri din ţară le-am fi salvat locurile de muncă, dacă ne-am fi bătut tenace pentru a menţine în funcţiune mari firme. Vreau să vă spun că nu o să se mai închidă nimic. O să ne batem de fiecare dată să rămână toate fabricile şi tot ce înseamnă locuri de muncă pentru români", a afirmat premierul.
Victor Ponta s-a referit şi la situaţia de la rafinăria Petrotel a Lukoil. ,,Săptămâna trecută m-am dus să mă lupt pentru 3.500 de români care îşi pierdeau locurile de muncă la o rafinărie. M-au certat mulţi. Mi s-a spus să-i las că nu contează. Dar nu am renunţat, cum nu am renunţat nici când am promis că dăm înapoi salariile şi pensiile tăiate. Am fost certaţi şi atunci, chiar dacă reparam o nedreptate. Cred că bine am făcut că le-am dat înapoi. Cât o să fim noi la guvernare nu o să mai taie nimeni, niciodată, niciun leu de la oamenii amârâţi. După aia ne-au certat că de ce dăm bani ca să se dezvolte oraşele şi comunele. Vă zic de pe acum. O să dăm în continuare bani. Pentru că locuiesc români în comune, în oraşe mici şi aceşti oameni au dreptul să beneficieze de şcoli, spitale, ambulanţă, reţea de apă potabilă, canalizare aşa cum au alţii din marile oraşe. Asta o să facem în continuare', a spus premierul, citat de Agerpres.
El a vorbit cu oamenii adunaţi cu ocazia vizitei pe care a întreprins-o împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, pe şantierul proiectului 'Sistem de canalizare şi construcţie Staţie de epurare', cea mai importantă investiţie iniţiată în localitatea Dărmăneşti în ultimii 50 de ani.
Derulat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, proiectul, realizat din fonduri europene, a demarat în luna iunie. Valoarea contractului, atribuit de Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) în calitate de beneficiar, în urma unei proceduri de licitaţie deschisă, consorţiului format din firmele Coniz Romag, Dasricom şi Transcarpat, este de 56.368.411 de lei fără TVA, din care finanţarea nerabursabilă din fonduri europene reprezintă 85%, de la bugetul de stat provin 13%, iar 2% de la cel local.
Lucrările la reţeaua de canalizare a Dărmăneştiului includ atât execuţia canalelor colectoare, cât şi a căminelor de racord la limita proprietăţilor, fiind posibilă, astfel, conectarea locuinţelor şi a anexelor acestora, începând chiar din momentul finalizării lucrărilor, a precizat Răzvan Găină, directorul general al CRAB.
,,Este un eveniment major în viaţa comunităţii noastre, ţinând seama atât de faptul că de la modernizarea rafinăriei nu s-a mai realizat nicio investiţie majoră în Dărmăneşti, dar şi pentru că, în sfârşit, după mulţi ani de aşteptare, mai bine de 90% din populaţia oraşului va dispune de canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate. Asta în condiţiile în care doar locatarii caselor din zona centrală a oraşului dispun, în prezent, de aceste facilităţi, pe o reţea stradală ce nu depăşeşte 3 km. Fără bani europeni şi contribuţia Guvernului, nu am fi realizat niciodată o asemenea investiţie ţinând seama de actualele resurse limitate al oraşului', a declarat Constantin Spiridon, primarul din Dărmăneşti.
Potrivit acestuia, finalizarea acestei investiţii va permite şi dezvoltarea turismului în zona oraşului, una din cele mai pretabile la asemenea activităţi din judeţul Bacău. Termenul de finalizare a contractului este fixat pentru septembrie 2016, inclusiv perioada de notificare a defectelor. Proiectul de la Dărmăneşti face parte dintr-un mai amplu program de 'extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi ape uzate' în judeţ ce cuprinde lucrări în afară de Dărmăneşti la Târgu Ocna, Bacău, Moineşti şi Buhuşi, a cărui valoare se ridică la peste 118 milioane de euro, potrivit lui Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.