Orgasmul puterii este „ha, ha, ha-ul” băsist pe care Pleșu îl iubește
De remarcat aici atitudinea vindicativă și total lipsită de onestitate a lui Andrei Pleșu. Într-adevăr, Victor Ponta și Mircea Cărtărescu nu sunt prieteni, dar aici discuția depășește simplele granițe ale unei amiciții.
Săptămâna trecută, în contextul publicării listei scurte a nominalizărilor pentru premiile Nobel, Victor Ponta a ”cutezat” să-i ureze succes lui Mircea Cărtărescu, scriitorul român fiind printre favoriții la obținerea Nobelului pentru literatură. Gestul fair-play al primului ministru a fost întâmpinat însă într-o manieră grobiană de către Mircea Cărtărescu. ”Resping cu dezgust urările d-lui Ponta”, i-a replicat scriitorul premierului Ponta.
În mod evident, acest episod a fost preluat și diseminat de intelectualii de dreapta, în frunte cu Andrei Pleșu. „Uite, avem un caz acum, avem un scriitor important, Mircea Cărtărescu, e pentru a doua oară cred sau a treia oară când e propus în varianta restrânsă pentru premiul Nobel. Acum un timp, primul ministru al țării dădea cu el de pământ, spunea că e un fel de fascist, un fel de Goebbels, lucruri teribile, făcea ironii... Acuma îl felicită, îi dorește succes. Asta arată că de fapt nu dă doi bani pe Cărtărescu. Cărtărescu este un mic episod de strategie electorală”, a spus Andrei Pleșu în emisiunea ”După 20 de ani” de la Pro TV.
Citeşte şi: Mircea Cărtărescu, despre urările de succes ale lui Victor Ponta: "Le resping cu DEZGUST"
De remarcat aici atitudinea vindicativă și total lipsită de onestitate a lui Andrei Pleșu. Într-adevăr, Victor Ponta și Mircea Cărtărescu nu sunt prieteni, dar aici discuția depășește simplele granițe ale unei amiciții. În fond, vorbim despre o nominalizare a unui scriitor român pentru o prestigioasă distincție și despre un mesaj adresat de primul ministru al României. Dacă ar fi avut un minim de tact, intelectualii de dreapta ar fi putut saluta atitudinea premierului sau, eventual, ar fi putut să ignore mesajul.
Nu s-a întâmplat așa din simplul motiv că intelectualii în cauză, deși încearcă inutil să pară echidistanți sau să se erijeze în așa-ziși analiști obiectivi, ei demonstrează cu vârf și îndesat că sunt afiliați politic. Timp de ani la rândul și-au slujit patronul politic, adică pe Traian Băsescu, și au fost recompensați cu tot felul de funcții și de avantaje. Cum Victor Ponta este adversarul numărul unu al șefului statului, liderul PSD a devenit în mod logic principala țintă a intelectualității cu vederi băsiste, mai ales că Victor Ponta este și principalul favorit la câștigarea competiției prezidențiale.
Citeşte şi: Pentru Băsescu, Pleșu lasă morala mai mică
Iar considerațiile lui Andrei Pleșu pe tema profilului viitorului președinte al României sunt exemplificative. ”Campania are ceva din virilitatea gorilelor care traversează junglă spunând 'eu sunt seful'. E bine să știi până unde ai competențe, până unde ai rezistenţe, care sunt vulnerabilitățile tale în general. Să nu ai euforia propriei tale personalități. Mai trebuie de asemenea, asta o spunea un conservator englez demult, să nu-ți placă prea mult, să nu te îmbăiezi obscen în funcția în care te afli. În fond este o funcție eminamente slujitoare, ca și aia de ministru. Dacă se vede pe față ta orgasmul puterii, ceva nu e în regulă”, a arătat fostul consilier prezidențial.
Carevasăzică, e perfect normal să cazi într-o admirație jenantă față de orgasmul puterii căruia Traian Băsescu i-a dat o expresie cum nu se poate mai lugubră. În schimb, atunci când un politician tânăr, așa cum este Victor Ponta, vine și propune un alt model, al președintelui mediator, echidistant și adept al dialogului instituțional, punem tunurile pe el și aruncăm cu noroi. Prin acest tip de poziționare, Andrei Pleșu nu face altceva decât să se discrediteze și mai mult decât a făcut-o deja în toți acești ani în care a fost unul dintre partizanii regimului Băsescu.