Alianţa de conjunctură PNL-PDL se vopseşte în marele partid de dreapta
PDL, partidul revopsit de mai multe ori ca o Dacie 1310 intră în marea alianţă de dreapta cu PNL. Din nou rebranding după eşecul ARD. Noua alianţă ţineţi-vă bine: PNL/PDL, se pregăteşte să ia formă şi până în 2017, când va fi definitivată o fuziune între cele două partide, va funcţiona pe un pseudo-statut pe care îl puteţi citi aici.
Statutul este încă în chinurile facerii, din informaţiile care circulă în presă, organizaţiile din teritoriu trebuie să avizeze acest document comun la PDL. Marţi, pe 15 iulie Delegaţia Permanentă se va reuni avându-i ca invitaţi pe Democrat Liberali, unde probabil se vor pune la punct detaliile colaborării dintre cele două partide de dreapta.
Noul partid cum îl numesc protagoniştii se va numi PNL/PDL. Efervescența şi tonusul liderilor PDL şi PNL au scăzut suficient de mult de la primele semnale ale falsei fuziuni. De unde Blaga spunea că până la sfârşitul verii dreapta fuzionează, acum declaraţiile sunt mult mai nuanţate şi cuminţi.
În realitatea dreapta fuzionează cum se amestecă apa cu uleiul. Strategia Blaga – Iohannis este să o lase mai moale cu fuziunea şi să facă un nou statul care să mai schimbe ceva pe ici pe acolo dar să rămână la fel.
Fuga celor de pe dreapta sub o umbrelă nouă nu se pare că îi va scăpa de furtuna cu care electoratul îi priveşte. Revopsirea şi această fuziune pe jumătate arată clar faptul că proiectele nu pot fi duse la bun sfârşit de PDL sau PNL. Jumătatea de măsură, lipsa de hotărâre şi hemoragia continuă de parlamentari de la PNL face ca proiectul să fie privit cu foarte multă circumspecţie de către electoratul de dreapta şi aşa destul de buleversat în ultimă instanţă.
Cu mişcări şi măsuri luate pe jumătate, fără o structură clară de conducere determinată şi consecventă este foarte probabil ca un candidat al dreptei, oricare ar fi acesta, să nu aibă mari şanse împotriva structurii monolit a PSD. Partidul de stânga are în continuare o singură voce, comunică bine şi este aproape de electorat. Dacă la toate acestea adăugăm şi vizibilitatea lui Victor Ponta, conferită prin natura funcţiei, ajungem la concluzia că bătălia electorală pentru fotoliul de la Cotroceni nu va fi deloc una echilibrată.
Prezenţa lui Antonescu, episodică ce-i drept, în mijlocul acestei ciudate construcţii PNL/PDL nu face altceva decât să ridice multe alte semne de întrebare, inutile, pentru cei care s-ar gândi să voteze împotriva PSD la sfârşitul acestui an.
Rebrandingul PDL şi PNL se pregăteşte să devină un eşec, motiv pentru care mai multe voci din partidul de suflet al lui Băsescu spun pe la colţuri că totul este doar un joc de imagine şi că fuziunea în fapt nu va avea niciodată loc.