Răzgândirea - un sindrom patologic la liderii PNL
Cum și-ar fi putut PNL justifica o astfel de atitudine în fața micilor întreprinzători, practic mare parte a bazinului electoral propriu, patroni și specialiști care așteaptă de prea mult timp mai multe fapte de acest gen și mai puține vorbe despre măsurile specifice destinate încurajării mediului de afaceri din România?
Pentru marea masă a electoratului din România, oameni prea puțin familiarizați cu specificul fiecărei doctrine politice, PNL s-a compromis când a dat mâna de două ori, mai întâi prin Crin Antonescu, iar apoi prin Klasus Iohannis, cu Traian Băsescu și acoliții săi. Pentru o elită mai educată de simpatizanți liberali, puțini dar importanți din punct de vedere socioprofesional, PNL s-a compromis când a abandonat exact elementele de bază ale doctrinei liberale de dragul unui politicianism plin de balcanisme și caracterizat prin inconfundabilele atacuri dâmbovițene.
Citeşte şi: Iohannis, despre reducerea CAS: Guvernul nu şi-a făcut temele
Odată PNL decăzut, prin contribuțiile lui Antonescu și Iohannis, la nivelul mahalalei politice, prea puțin a contat că încurajarea investitorilor și a inițiativei economice ar trebui să rămână piatra de boltă pentru fostul și actualul eșalon de conducere a formațiunii care face atât caz de tradițiile și moștenirea interbelică de factură brătienistă. Astfel se face că nici măcar adoptarea reducerii CAS de către guvernul Ponta nu a reușit să-i aducă pe liderii liberali înapoi în limitele rezonabilului, deși aceasta ar fi trebuit să determine din partea acestora cel puțin un semnal pozitiv, de apreciere, în spiritul unui minimal fairplay politic. Cum și-ar fi putut PNL justifica o astfel de atitudine în fața micilor întreprinzători, practic mare parte a bazinului electoral propriu, patroni și specialiști care așteaptă de prea mult timp mai multe fapte de acest gen și mai puține vorbe despre măsurile specifice destinate încurajării mediului de afaceri din România. Compromisul în ochii acestora, de natură să determine o nouă penalizare electorală, de data aceasta mult mai drastică, este cu atât mai grav cu cât liberalii – față de noul lor aliat de la Cotroceni – chiar nu au nicio scuză în sabotarea unei astfel de inițiative, cu atât mai mult cu cât sunt autorii unei moțiuni de cenzură de factură recentă prin care guvernul condus de Victor Ponta era somat să scadă CAS de la 1 iulie.
Citeşte şi: Reducerea CAS intră în vigoare de la 1 octombrie
În aceste condiții, în țări cu tradiții politice și democratice mult mai consistente, recentele declarații ale lui Klaus Iohannis ar fi fost considerate scandaloase, căci fostul edil al Sibiului a atacat respectiva măsură, spunând că de fapt CAS nu poate fi scăzut, că nu este o măsură sustenabilă, având natură ma degrabă electorală. Discursul președintelui PNL este nu numai inconsecvent cu politica și inițiativele recente ale propriului partid, cât și ca o copie fidelă a discursului practicat de Traian Băsescu, pe aceleași teme. Klaus Iohannis pare astfel să fi devansat cu pași repezi propriul partid, devenind președintele popular al unui partid încă liberal, cel puțin la nivel de statut și declarații. Cu o astfel de atitudine cameleonică impusă în PNL de sus în jos, vom putea fi cât de curând martorii unui fenomen politic rarisim: autodesființarea unei doctrine politice, chiar din interiorul unui partid care s-a pretins din anii 90 și până în prezent purtătorul de stindard al liberalismului modern.
Ştirile orei
cand Crin Antonescu a data mana cu Ponta,in USL,nu s-a compromis?
cand a dat mana cu Basescu s-a compromis...
Ponta cand a dat mana cu Basescu (acordul) nu s-a compromis
Cand Antonescu nu era de acord,s-a compromis
Esti ciudat:are dreptate Ponta,daca intri intr-o cocina risti sa te manance porcii
daca scapi,nu mai esti rational si normal,grohai..
poate te ajuta Sultanescu,desi nu preda pe acolo...
vorbeste cu A.Nastase,el cunoaste multi universitari
mai nou,nu trebuie nici bacalaureatul