Alimentul pe care îl folosești în fiecare zi despre care nici specialiștii NU stiu ce conține cu adevărat

| 28 aug, 2014

Rafturile marilor magazine din Iasi sunt pline de tot felul de sortimente de ulei vegetal, de la cele autohtone, precum cel de floarea-soarelui sau porumb, pana la cele exotice, cum ar fi uleiurile de cocos sau palmier. Diferentele de preturi sunt semnificative, insa nu doar intre uleiurile romanesti si cele straine, ci chiar intre cele de acelasi tip.

Uleiul de floarea-soarelui, cel mai consumat de romani, are diferente foarte mari de pret. Astfel, exista uleiuri care costa 3 lei pe litru si uleiuri care ajung sa coste si 7-8 lei. Cauzele acestor diferente sunt multiple, plecand de la calitate si terminand cu modul de imbuteliere.

"Principala sursa a diferentelor de pret dintre marcile de ulei de floarea-soarelui este diferenta de rafinare. Avem uleiuri presate la rece si nerafinate, cele rafinate, dublu rafinate sau chiar ultra rafinate. Cu cat este mai rafinat un ulei, cu atat va fi mai ieftin. De asemenea, diferente apar si in ceea ce priveste procentul de grasimi din ulei, cele mai slabe fiind mai scumpe. Apoi bineinteles mai sunt si diferentele de marca, de ambalare sau de provenienta care pot modifica pretul de la raft", declara surse din cadrul DSVSA, potrivit bzi.ro.

Diferentele de rafinare sunt deosebit de importante pentru calitatea unui ulei. Asa cum poate observa orice consumator, uleiurile difera cromatic. Un ulei este mai bun cu cat culoarea sa este mai pronuntata. Este adevarat ca o rafinare excesiva elimina gustul specific al uleiului, dar in acelasi timp elimina si compusii utili, culoarea si proprietatile nutritive, ramanand doar acizii grasi. Aceste operatiuni duc la degradarea produsului si poate avea chiar repercusiuni asupra sanatatii consumatorilor.

Producatorii profita de lipsa de informare si chiar de interes a oamenilor, care nu sunt foarte interesati de ceea ce contine sticla de ulei pe care o cumpara, considerand ca din moment ce pe ambalaj apare ulei de floarea soarelui, diferentele nu pot fi majore. Aceasta situatie a facut ca inclusiv institutiile de control sa nu fie foarte solicitate pentru a analiza produsele si a face ordine pe piata uleiurilor alimentare. Chiar daca este un produs deosebit de solicitat si de consumat, uleiul se pare ca nu incita interesul consumatorilor, chiar daca un ulei de proasta calitate ne poate trimite direct pe patul de spital.

"Laboratorul DSVSA a avut de-a lungul timpului in analiza mostre de ulei pentru a determina anumite proprietati fizico-chimice, cum ar fi rezistenta la incalzire sau solubilitatea. Analizele solicitate au fost in special la uleiul de masline, pentru cel de floarea-soarelui nefiind solicitati. In ultimii ani nu am mai avut niciun fel de tangenta cu uleiurile alimentare", declara cei de la Laboratorul DSVSA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ