Idei de afaceri. Cât plătește o companie pe 1 litru de ULEI uzat
Un fost angajat al unei firmei de consultanţă imobiliară, Marius Ştefănescu, a lansat o afacere prin care colecteaza ulei folosit, de la lanțurile de restaurante fast-food, din București, Brașov și Constanța.
Pentru acesta, Ștefănescu plătește între 1 și 2 lei pe litru. Uleiul este exportat apoi în țări din Europa precum Austria sau Germania, unde este folosit la producerea biocarburantului ce intră în compoziţia motorinei şi a benzinei.
„În ţările dezvoltate, de regulă, nu se plăteşte pentru uleiul uzat. În mod normal, Agenţia Naţională de Mediu ar trebui să ne ajute să luăm acest deşeu gratis”, a spus antreprenorul, citat de Buna Ziua Brașov.
Fără să aibă experiență în domeniu, Marius Ştefănescu a investit inițial în compania sa 30.000 de euro, împreună cu alți doi parteneri.
Înființată în urmă cu doi ani, compania a exportat până acum, în medie, 100 de tone de ulei alimentar uzat pe lună şi 400 de tone de hârtie şi carton.
„În UE, există o lege potrivit căreia cei care distribuie combustibil trebuie să folosească neapărat un aport de până la 9% de biocarburant în amestecul de motorină. Pentru că preţul uleiului brut este foarte mare, se foloseşte uleiul alimentar uzat”, a explicat Ştefănescu, citat de bzb.ro.