AMENDĂ de 40.000 de lei pentru tabăra din Neptun: 28 de copii au ajuns la spital cu toxicinfecţie

| 18 aug, 10:10

Tabăra Comorova din Neptun, de unde 28 de copii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, doi rămânând internaţi, a fost amendată cu 40.000 de lei de inspectorii ANPC, care au găsit, printre altele, 54 de kilograme de carne şi produse din carne depozitate neconform şi vesela ciobită, informează Adevărul.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), echipele de control au mers, luni, la Tabără Comorova din staţiunea Neptun, unde au descoperit mai multe nereguli. Astfel, în bucătărie au fost găsite 54 de kilograme de carne şi produse din carne fără elemente de identificare, depozitate neconform, la alte temperaturi decât cele indicate de producător şi având starea termică modificată. Reprezentanţii taberei nu au putut pune la dispoziţia inspectorilor actele de provenienţă a mărfii, cantitatea de carne şi produse din carne fiind confiscată de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa.

De asemenea, au fost descoperite vase emailate, care erau parţial exfoliate, iar o parte din vesela pentru servirea mâncărurilor era ciobită. Inspectorii ANPC au decis închiderea bucătăriei, până la remedierea deficienţelor. Controlul a vizat şi condiţiile de cazare ale copiilor, fiind găsite nereguli. Astfel, tencuiala pereţilor din unele camere era crăpată, cu infiltraţii de apă, iar în băi plăcile de faianţă erau crăpate şi dislocate parţial de pe pereţi, conductele de apă caldă şi rece erau desprinse din nişă, iar o parte din plăcile de paviment erau desprinse.

În aceste condiţii, inspectorii ANPC au amendat tabăra cu 40.000 de lei. Preşedintele ANPC, Marius Dunca, susţine că toleranţa în asemenea cazuri trebuie să fie zero. "Este inadmisibil să ne trimitem copiii în tabără, să ştim că ei sunt în siguranţă, iar sănătatea lor să fie pusă în pericol de persoane iresponsabile. Operatorul economic a fost sancţionat cu 40.000 de lei şi cu măsura complementară de remediere urgentă a deficienţelor. Copiiilor noştri nu trebuie să le fie pusă în pericol sănătatea sub nicio formă, iar sancţiunile trebuie să fie drastice. Toleranţa mea în astfel de cazuri este zero", a spus preşedintele ANPC. Un număr de 29 de copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, aflaţi în tabără la Complexul Comorova din Neptun au ajuns, în noaptea de duminică spre luni, la spitale din Constanţa şi Mangalia, cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Luni după-amiază, doar doi dintre copii mai erau internaţi în spital, restul fiind externaţi.

"Din cei 29 de copii, 22 s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, iar şapte la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Şase dintre cei şapte copii au fost îndrumaţi şi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. (...) Evoluţia sub tratament cu simptomatice antispastice, antiemetice şi perfuzii endovenoase a fost favorabilă, astfel că, în prezent, au rămas internaţi doar doi copii, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Evoluţia lor este bună", declara Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Supraveghere/ Control Boli Transmisibile din DSP Constanţa.

Copiii au acuzat crampe abdominale, greţuri şi vărsături, iar câţiva dintre ei au prezentat subfebrilitate şi scaune diareice. "La masa de prânz, care a fost la ora 13.30, copiii au consumat ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, şi cartofi ţărăneşti la cuptor, cu muşchiuleţ de purcel. Toţi cei 293 de copii aflaţi în tabără au avut acelaşi meniu. Debutul bolii digestive a fost la aproximativ 60 de minute după masa de prânz", mai spunea Suzan Ibram.

În jurul orei 22.00 a fost solicitată Ambulanţa, iar începând cu ora 23.00 şi până în jurul orei 03.00 dimineaţa, copiii au fost transportaţi, pe rând, la cele două unităţi sanitare. În cursul dimineţii de luni, la ora 06.00, DSP Constanţa a declanşat investigaţia epidemiologică în focarul de toxiinfecţie alimentară de la tabăra din staţiunea Neptun. Astfel, o echipă a Serviciului de Control în Sănătate Publică a mers în Tabăra Comorova pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare şi pentru recoltarea de probe biologice de la personal, probe de alimente şi salubrităţi alimentare, iar alte două echipe au mers la Spitalul Municipal Mangalia şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pentru ancheta la cazurile internate. Tabăra de excelenţă de la Comorova, unde sunt cazaţi 293 de copii, a fost organizată de Fundaţia Biotera şi a început în 13 august şi se termină în 20 august.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ