Boală rară, vindecată cu o operație în premieră
Operaţie în premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş. Pacienta a fost o femeie diagnosticată cu o boală vasculară hepatică rară, care îi punea viaţa în pericol. Există cel mult 50 de astfel de cazuri în toată lumea, iar acesta este primul din România.
„În asta ar trebui să vină sângele adus de la intestine şi să meargă în ficat, să-l prelucreze şi ulterior să-l verse în venele hepatice, suprahepatice. Aici, din cauza şuntului, merge invers, retrograd şi creşte presiunea”, arată medicul Lucian Mărginean.
Aşa arată o malformaţie arterio-portală, o boală extrem de rară. Până acum, sunt cunoscute mai puţin de 50 de de cazuri în toată lumea, iar primul din România este al unei femei în vârstă de 79 de ani, din Braşov. Practic, din cauza malformaţiei, vena portă care irigă ficatul comunică cu sistemul venos şi crează o hipertensiune ce poate duce la acumularea de lichid în stomac sau formarea de varice la nivelul esofagului. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş au fost cei care s-au încumetat să rezolve aceste probleme.
Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională: Practic, printr-o mică incizie să intrăm chiar la nivelul şuntului, în artera respective şi să lipim. E o soluţie unică pentru că cea chirugicală... nu ai cum să ajungi la ele să le separi. Sunt multe. Sunt de dimensiuni foarte mici.
Călin Molnar, şeful Clinicii de Chirurgie I SCJU: Vă spun sincer că această pacientă a fost o provocare nu numai pentru el ci şi pentru întreaga echipă multidisciplinară. Bolnava este bine, afebrilă, nu acuză nici măcar o durere difuză abdominală.
Un deznodământ neaşteptat, mai ales că, iniţial, s-a crezut că pacienta are ciroză sau chiar cancer la ficat. La Târgu Mureş, ea a primit diagnosticul corect şi a fost supusă intervenţiei care a durat trei ore şi a fost făcută cu anestezie locală.