ANAF a scăpat de infringement. Pentru ce a vrut Comisia Europeană să sancţioneze Fiscul din România. Reacţia lui Victor Ponta
Comisia Europeană a închis pe 15 iulie procedura deschisă împotriva României pentru cercetarea neregulilor în cazul deconturilor de TVA, care durau prea mult. Victor Ponta a anunţat că durata de rambursare va fi şi mai scurtă.
UPDATE. Victor Ponta a salutat măsura luată la Bruxelles privind încetarea procedurii de infringement împotriva ţării noastre din cauza termenelor prea lungi de rambursare a TVA. Premierul a arătat că perioada de rambursare a TVA-ului a scăzut de la peste şase luni la mai păuţin de două, urmând să se reducă şi mai mult, la 15 zile.
"Inca o veste buna primita de la Bruxelles / tot despre "Economy" stimati penelisti/pedelisti :
" Vă informăm că la data de 15 iulie 2015, Comisia Europeană a decis închiderea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu privire la practica administrativă de a nu soluționa un număr important de deconturi de TVA într-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312).
Anexăm în acest sens scrisoarea transmisă la data de 31 iulie a.c, de directorul general Heinz Zourek, Direcția Generală impozitare și uniune vamală."
Mai simplu si pe intelesul tuturor
1. in perioada 2009-2012 in Guvernarea Boc/Predoiu/Blaga/Blejnar/Ialomitianu/ Vass/etc (cei care asteapta acum sa vina iar la guvernare sub noul PNL) rambursarea legala de TVA pentru firmele exportatoare ajunsese la peste 180 de zile - (doar cei favorizati de Blejnar treceau in fata contra unui comision serios pt el si pt PDL via Vasile Blaga)!
2. In guvernarea USL/ Ponta am reusit ca ANAF sa scada de la peste 180 zile la sub 60, prin procedurile Directiei Antifrauda ajungand sa eliminam si multe din firmele fantoma ( genul celor folosite de Blejnar/Marta/ Said Baklini).
3. Constatand aceasta schimbare radicala in bine Comisia Europeana a inchis procedura de sanctionare a Romaniei inceputa in 2009
4. In 2015, in Romania, Blejnar este bine merci un cetatean liber, onorabil si fara probleme / eu sunt inculpat intr-un dosar penal deschis in 2011 la sesizarea lui Blejnar - no comment."
Comisia Europeană a închis, în data de 15 iulie, procedura deschisă împotriva României pentru cercetarea neregulilor în cazul deconturilor de TVA, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF)
„Vă informăm că la data de 15 iulie 2015 Comisia Europeană (CE) a decis închiderea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor cu privire la practica administrativă de a nu soluţiona un număr important de deconturi de TVA într-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312)“, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
„Acest anunţ al Comisiei Europene confirmă eforturile pe care le-am depus în cadrul reformei ANAF în ce priveşte întărirea capacităţii administrative. Însă vreau să subliniez un aspect foarte important: acesta este doar un prim pas în atingerea obiectivului nostru de a reduce drastic perioada de rambursare a TVA“, a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF.
„După ce am redus termenele medii de soluţionare a deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare de la 180 la circa 60 de zile, următorul nostru obiectiv este de a ajunge să rambursăm TVA în maximum 15 zile. Noi suntem pregătiţi din punct de vedere administrativ, însă acest lucru poate fi realizat doar cu condiţia ca Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi să modifice cadrul legislativ actual“, a precizat preşedintele ANAF.
La data de 26 septembrie 2013, Comisia Europeană (CE) a solicitat în mod oficial României să își modifice practicile administrative de rambursare a TVA și respectiv tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat veniturilor provenite din muncă ale nerezidenților.
În ceea ce privește rambursarea TVA, în comunicatul CE se nota, la data respectivă, că aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic soluționate cu întârzieri nerezonabile, durând uneori peste 180 de zile.
Executivul comunitar sublinia, în 2013, că această practică nu este conformă cu normele UE în materie de TVA, care prevăd că taxa ar trebui să fie rambursată cu rapiditate, astfel încât să nu creeze o povară administrativă pentru contribuabili. Chiar și în cazul în care statele membre dispun de o anumită marjă de manevră pentru a stabili condițiile de rambursare, contribuabilii români suportă povara TVA pentru o perioadă de timp prea îndelungată, ca urmare a întârzierilor curente.