Consiliul Concurenței: Marii retaileri au scăzut prețurile la produse alimentare cu 12,8%, după reducerea TVA
Marii retaileri au redus prețurile la produse alimentare cu 12,8%, iar magazinele tradiționale cu 9,1%, după reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
"Ca urmare a reducerii TVA la produse alimentare de la 1 iunie, prețurile au scăzut atât în comerțul tradițional, cât și în cel modern: 12,8% în comerțul modern și 9,1% în comerțul tradițional. Se observă că scăderea prețurilor în comerțul modern a fost mai pronunțată decât în cazul comerțului tradițional, reducerea de TVA fiind transmisă aproape integral către consumatori. Am luat în considerare pentru această analiză un coș de 18 produse de bază", a explicat Bogdan Chirițoiu.
Acesta susține că reducerea mai mică de preț din zona comerțului tradițional ar putea fi pusă pe seama faptului că, în acest sector, concurența nu este foarte intensă, iar o altă cauză ar putea fi evaziunea mare.
Președintele Consiliului Concurenței a declarat că nu au fost observate creșteri mari de preț înainte de 1 iunie, ci numai creșteri reduse, respectiv o majorare la sfârșitul lunii mai de sub un procent, scrie Agerpres.
Bogdan Chirițoiu a spus că instituția va continua să monitorizeze prețurile din magazine și în lunile următoare, scopul principal al analizei fiind acela de a vedea dacă ar putea să apară înțelegeri anticoncurențiale între retaileri.
Citește și: Inflația anuală, un nou minim istoric în 25 de ani
"În cazul în care concurența funcționează bine și companiile nu se înțeleg între ele, atunci mă aștept ca reducerile de taxe să se transfere în prețul la raft. Dacă nu văd procesul acesta de reducere, atunci este posibil să fie rezultatul unei înțelegeri, dar poate fi o consecință a puterii de piață pe care o are retailerul, mai ales dacă nu are niciun concurent în zonă și are public captiv", a declarat Chirițoiu.
De asemenea, acesta a explicat că retailerii nu pot fi obligați să reducă prețurile ca urmare a scăderii taxelor, dar că în acest sector concurența este foarte puternică și o asemenea decizie ar fi echivalentă cu o "sinucidere economică".
Analiza Consiliului Concurenței a cuprins perioada 4 mai — 5 iulie 2015, pentru 18 produse de bază, frecvența datelor furnizate fiind săptămânală. Nouă retaileri din comerțul modern au participat la analiză: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny, Profi. În cazul comerțului tradițional, datele au fost colectate de la peste 600 magazine din întreaga țară.
Cele 18 produse ale căror prețuri au fost analizate sunt: carnea de porc, pulpa fără os, refrigerată, puiul grill, refrigerat, cremwurstii de pui, vrac, pateul de porc la conservă, ceapa galbenă, vrac, cartofii albi, vrac, bananele, vrac, merele Golden, vrac, laptele dulce pasteurizat, grăsime 1,5%, cutie de carton, 1 litru, telemeaua de vacă, vrac, cașcavalul Dalia, 400 de grame, apa plată, pet, 2 litri, Coca-Cola, pet, 2,5 litri, uleiul de floarea soarelui, pet, 1 litru, ouăle de găină, mărimea M, calitate A, făina albă de grâu, 000, 1 kilogram, orezul alb, bob rotund, 1 kg, ciocolata cu lapte, tabletă, diverse gramaje.
Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) s-a redus de la 1 iunie 2015 de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare. Conform normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta s-a aplicat la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, cu excepția peștilor ornamentali vii, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile.
Pe lista produselor care au beneficiat de o cotă redusă de TVA s-au mai aflat cojile de citrice sau de pepeni, cafeaua, ceaiul, mațele și mirodeniile, cerealele, cu excepția celor destinate însămânțării, produsele industriei morăritului, malțul, inulina, glutenul de grâu, semințele și fructele oleaginoase, semințele și fructele diverse, plantele industriale sau medicinale, paiele, furajele, grăsimile și uleiurile de origine animală sau vegetală, grăsimile alimentare prelucrate, preparatele din carne, din pește sau din crustacee, din moluște ori din alte nevertebrate acvatice.
De TVA 9% au beneficiat și zaharurile și produsele zaharoase, cacao și preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, băuturile de oțet, reziduurile și deșeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rășini și alte seve și extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente.
Potrivit Hotărârii privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% s-a aplicat pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți.