ANAF: Aproape 70% din persoanele selectate pentru control trebuie să justifice sume de peste 1 milion de lei
Aproape 70% dintre persoanele selectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru control trebuie să justifice provenienţa unor sume mai mari de un milion lei iar dintre acestea 18 persoane trebuie să explice sume de peste 20 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al ANAF.
Conform situaţiei pe intervale de risc fiscal - diferenţa între alocările de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investiţii etc) dintr-o perioadă, din care au fost scăzute eventualele surse neimpozabile, şi veniturile declarate în aceeaşi perioadă - pentru primele 313 persoane selectate pentru verificări fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF în luna mai 2015, 219 din cele 313 persoane au diferenţe de justificat de peste un milion de lei.
Dintre acestea, 118 persoane au diferenţe de justificat sume cuprinse între 1.000.000 - 5.000.000 lei.
ANAF precizează că persoanele care prezintă risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, în cea mai mare parte, datorită faptului că sunt rude sau afini cu persoane încadrate în tranşele superioare de risc, selectarea făcându-se concomitent, potrivit prevederilor legale.
Agenţia a anunţat la începutul acestei luni că verifică, într-o primă etapă, 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul Bucureşti (31 persoane) şi judeţele Ilfov (34) şi Suceava (14).
Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informaţii din străinătate.
Pentru control, ANAF a identificat, într-o primă etapă, persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, respectiv asociaţi/acţionari care au împrumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei şi persoane fizice care au cumpărat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.
În urma aplicării acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intră în eşantionul supus analizei de risc. Analiza de risc este efectuată pornind de la veniturile personale declarate în perioada 2011- 2013, dar se va ţine cont şi de veniturile declarate în perioada anterioară, până în 2006. Ulterior sunt verificate achiziţiile de locuinţe şi terenuri, constituirea de depozite bancare, împrumuturile către firme şi achiziţia de maşini, nave şi aeronave.
În eşantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afişată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.
Orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu cotă de 16%, iar prin decizia de impunere se calculează şi obligaţiile fiscale accesorii (penalităţi, dobânzi).
În cazul constatării de indicii care ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni se sesizează organele de urmărire penală competente.