ANAF: Cu cât te penalizează statul dacă întârzii cu plata taxelor şi impozitelor

| 22 ian, 2014

ANAF, anunţ important pentru contribuabili. Una dintre cele mai importante reglementări din anul 2013 a fost cea referitoare la penalităţile de întârziere, care, printr-o modificare a Codului de procedură fiscală, au început să se calculeze diferit. Aplicabil din 1 iulie, noul regim al penalităţilor şi al dobânzilor de întârziere se va utiliza şi în 2014.

Codul de procedură fiscală care a stabileşte ca penalităţile de întârziere vor avea caracter sancţionatoriu şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv, scrie avocatnet.ro.

Începând din luna iulie, contribuabilii au început să achite, pentru plăţile către stat neefectuate la timp, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamna o penalitate de 7,3% anual.

Până în iulie, nivelul penalităţii de întârziere era calculat în funcţie de perioada de întârziere astfel:

-daca stingerea se realizeaza în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse;

-dacă stingerea se realizează în intervalul dintre a 31-a zi şi a 90-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse;

-dacă stingerea se realizează după a 91-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întarziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.

Noile reguli au intrat în vigoare la 1 iulie 2013, fiind aplicabile obligaţiilor de plată scadente după dată de 1 iulie 2013.

Citeşte şi: Mariana Câmpeanu: Vom avea pensii mai mari numai dacă toţi românii vor plăti impozite, fără excepţii

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ