USL continuă strategia de luptă cu evaziunea fiscală
După ce, în contextul rectificării bugetare negative din toamna anului trecut, media de specialitate a întors pe toate fețele poltiicile implementate de către cabinet pentru reducerea evaziunii fiscale, subiectul a ieșit treptat din atenția opiniei publice, pe măsură ce performanțele ANAF în domeniu au început să se îmbunătățească.
Urmare a măsurilor luate de către cabient pentru restructurarea sistemului care colectează taxele și impozitele, veniturile bugetare colectate de ANAF în primele 11 luni ale anului 2013 au ajuns la 159,594 miliarde de lei. Suma este nu doar corespondentă programului de încasări comunicat de Ministerul Finanțelor, dar chiar o depășește ușor. Mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, se constată o creștere a programului de încasări cu 3,67%.
Numai că, deși trendul pozitiv în activitatea ANAF este îmbucurător, lupta cu evaziunea fiscală este departe de a fi câștigată. Acest flagel pe care cabinetele anterioare l-au tolerat și chiar l-au încurajat prin reglementările haotice, este încă departe de a fi eradicat.
În acest context, cabinetul continuă să caute soluții pentru a crește gradul de conformare la plata taxelor și a impozitelor. Și, cum pentru moment soluția reducerii acestora nu este sustenabilă din punct de vedere bugetar, s-a optat pentru reașezarea sistemului de plată.
Astfel, prin vocea ministrului Daniel Chițoiu, cabinetul Victor Ponta a anunțat că intenționează să modifice acest sistem începând cu luna febrarie, în sensul limitării plăților în numerar între persoanele fizice și reducerea la jumătate a plafonului până la care este acceptat acest sistem de plată în privința persoanelor juridice. Mai precis, conform ministrului de Finanțe, plățile între persoane fizice în numerar nu trebuie să depășească 10.000 de lei, în timp ce plafonul pentru persoane juridice este de 5.000 de lei pe zi.
Ținta acestor măsuri este reducerea tranzacțiilor la negru, care se desfășoară în mod special în comerțul cu amănuntul. Măsura care se dorește a fi implementată de către cabinetul Victor Ponta îi vizează în mod direct pe comercianții din piețe sau din marile angrouri, care se îmbogățesc pe seama furtului de la stat. Totodată, sunt luate la ochi și firmele și persoanele fizice care fac tranzacții de mii de euro în numerar.
Pe lângă limitarea plafonului până la care se pot desfășura tranzacții în numerar, cabinetul are în vedere și introducerea în acest an a caselor de marcat cu evidență electronică pentru comercianți, urmând să se renunțe treptat la vechile case de marcat pe hârtie. Organele fiscale de control vor putea avea astfel o imagine mult mai clară a tranzacțiilor desfășurate, reducându-se astfel cu mult posibilitățile pentru evaziune fiscală. Cât privește costul înlocuirii echipamentelor vechi, acestea vor putea fi deduse din impozitul pe profit.
Cabinetul Ponta mai face astfel un pas către combaterea eficientă a evaziunii fiscale și reducerea drastică a găurilor pe care acest fenomen le generează la buget. Treptat-treptat, guvernul strânge lațul în jurul evazioniștilor, care fură din banii spitalelor, ai școlilor sau ai pensionarilor, reașezând întregul sistem fiscal pe baze corecte și sănătoase.