Antonescu: Îmi asum vinovăţia de a nu-i fi dat afară mai devreme pe Chiliman şi Tuşa
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că ''s-a făcut mare caz'' de cei 23 de ani ai lui Andrei Chiliman în partid, arătând că sunt mulţi membri cu această vechime şi că este vina sa că nu a propus mai devreme excluderea primarului sectorului 1 şi a deputatului Diana Tuşa.
"S-a făcut mare caz de cei 23 de ani. Da, sunt mulţi, dar eu vreau să vă spun că suntem mulţi oameni în PNL care suntem de 23 de ani. Şi Mihai Voicu este de 23 de ani, şi eu sunt de 23 de ani, şi Cristian David este de 23 de ani, şi dl ministru Nicolăescu este de mulţi ani, nu 23 de ani, dar mulţi, peste 15, nu mai ţin eu mine, şi Radu Stroe şi Rareş Mănescu, suntem mulţi de 23 de ani. Sigur că nu este plăcut acum, iar eu mi-am asumat în faţa colegilor şi îmi asum şi în faţa susţinătorilor şi membrilor PNL vinovăţia de a nu fi dat afară aceşti oameni imediat când au început să facă ce au făcut. Este vina mea. Am ţinut şi ţin foarte mult la libertatea de exprimare, de atac, de critică. Nu, am greşit. Au adus deservicii acestui partid, pe care l-au împroşcat în vădită înţelegere cu duşmanii politici ai acestui partid. Trebuia să propun aceste măsuri mai devreme, nu am făcut-o", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Parlamentului, după Delegaţia Permanentă a PNL, care a decis excluderea din partid a lui Andrei Chiliman şi a Dianei Tuşa.
Liderul PNL a declarat că partidul nu poate accepta calomniile.
"De mai bine de un an, dl Chiliman şi ceilalţi, dar acum vorbim de dl Chiliman, nu este vorba că au criticat în public, asta la noi este ceva îngăduit şi permis, spre deosebire de alte partide - aţi văzut cum alţii reacţionează la critici şi au dreptate -, dar la noi este o cutumă, chiar antistatutară, să spunem aşa în sensul în care criticile cu voce tare au existat dintotdeauna, le-am făcut şi eu, la rândul meu, când nu eram preşedinte al partidului. Criticile sunt una, calomniile sunt altceva. Afirmaţiile absolut inacceptabile. (...) Dl Andrei Chiliman şi grupul său mic, dar activ mediatic de amici s-au putut manifesta în fel şi chip. În vreme ce nu-i excludea nimeni ţipau şi şi dânşii şi propaganda ce dictatură este în PNL, deşi nimeni nu a văzut în vreun partid din România aşa ceva. Totuşi, noi eram ca şi cum şi în fiecare zi i-am fi exclus, ceea ce ar fi trebuit să facem, o dată, în prima zi", a spus Antonescu, arătând că lucrurile au continuat şi după Congresul partidului.
El a subliniat că PNL a luat decizia de excludere a lui Chiliman şi a lui Tuşa în contextul în care aceştia au atacat direct PNL şi au început discuţiile cu formaţiuni politice opozante liberalilor.
"În momentul în care s-a constituit la vedere, public, o altă structură, indiferent că ea se califică drept ONG sau altceva, în programul căreia, în declaraţiile publice de la naştere este atacat direct PNL şi care de asemenea prin reprezentanţii săi, după aceea, între care dl Chiliman şi doamna Tuşa, încep discuţii tot la vedere cu alte partide şi nu doar alte partide, ci partide cu care ne aflăm în sens politic în regim de adversitate. În momentul acela, lucrurile nu mai pot continua în felul acesta şi dacă dânşii nu au făcut ceea ce este normal să facă cineva care îşi califică în felul acesta propriul partid şi propriul preşedinte de partid, adică să demisioneze, ceea ce este o libertate încă garantată în această ţară, atunci a trebuit noi ca partid să facem gestul igienic de a ne separa", a explicat Antonescu.
Antonescu a spus că în timpul guvernării Tăriceanu, deşi a avut poziţii divergenţe cu fostul premier, nu i-a adus niciodată acuzaţii, nu l-a calomniat, nu a folosit argumente din cele pretinse de adversarii acestuia, subliniind că a fost aproape de acesta.
Conform liderului PNL, în privinţa lui Călin Popescu-Tăriceanu nu planează suspiciunea că acesta ar ataca partidul, însă şi-ar fi dorit ca fostul prim-ministru să nu fi participat la "cortegiul privind reconstruirea dreptei în altă parte".