Antonescu: Libertatea presei trebuie să fie mai presus decât orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a transmis sâmbătă un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, în care susţine că libertatea presei trebuie să fie mai presus decât orice ingerinţe, interpretări sau presiuni de ordin politic, economic sau de orice alt gen.
'De Ziua Mondială a Libertăţii Presei vreau să transmit un gând bun tuturor jurnaliştilor români care, în ciuda multiplelor obstacole din viaţa de zi cu zi, au continuat să-şi facă meseria cu devotament şi să informeze publicul cu onestitate, curaj, profesionalism şi responsabilitate. O astfel de zi aniversară este un bun prilej de a recunoaşte şi aprecia cu toţii că atât munca actualilor jurnalişti, cât şi efortul similar al colegilor lor de breaslă de-a lungul ultimului sfert de secol, au contribuit enorm la dezvoltarea şi consolidarea democraţiei, pluralismului şi valorilor unei societăţi libere şi deschise în România. (...) Considerăm că libertatea presei trebuie să fie mai presus decât orice ingerinţe, interpretări sau presiuni de ordin politic, economic sau de orice alt gen', a declarat Antonescu.
El susţine că presa a fost unul dintre cele mai afectate domenii de criza economică. 'Mii de jurnalişti şi-au pierdut locul de muncă şi, odată cu ieşirea forţată a acestora din presă, am pierdut cu toţii mii de relatări, opinii şi comentarii zilnice extrem de utile progresului societăţii româneşti. Trebuie să reflectăm cu toţii la faptul că sutele de ziare închise, mai ales în presa locală, înseamnă nu doar mii de drame personale, dar şi un deficit de informaţie şi un mare spaţiu lăsat liber zvonurilor şi manipulării publicului. Din acest punct de vedere, criza economică nu doar că nu a trecut în presă, dar a lăsat şi urme extrem de adânci în corpul mass-media şi, prin efectele imediate, a atacat şi atacă fibra democratică a societăţii', a spus preşedintele PNL.
Antonescu îi omagiază şi pe jurnaliştii care şi-au pierdut viaţa pe teren. 'Să nu uităm astăzi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, să-i omagiem şi pe miile de jurnalişti care şi-au pierdut viaţa pe teren, relatând din mijlocul conflictelor naţionale sau internaţionale. De asemenea, să ne gândim şi la jurnaliştii, încă foarte mulţi din păcate, supuşi violenţelor, răpiţi sau sechestraţi. Lumea întreagă le este datoare cu un gând de recunoştinţă pentru efortul lor generos şi sacrificiul în numele profesiei pe care au îmbrăţişat-o', a conchis Antonescu.
La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a fost lansată la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.