Anturajul suspect al lui Klaus Iohannis
Anturajul președintelui ales este în mare parte problema exclusivă a acestuia. Însă funcția cea mai înaltă în statul român îl obligă pe Klaus Iohannis la o schimbare de abordare. Fiindcă în caz contrar, Iohannis nu va face altceva decât să calce cu nădejde pe urmele lui Traian Băsescu, cel care a dus clientelismul politic pe culmi nebănuite.
Sâmbătă seara, una din cele șase locuințe din Sibiu deținute de Klaus Iohannis a găzduit petrecerea privată de sărbătorire a victoriei în cursa prezidențială. Desigur, vorbim despre o petrecere în cadru restrâns, care a început la orele 19.00 și a ținut până după miezul nopții, iar printre invitați s-au numărat, conform relatărilor presei, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Paul Porr, consulul onorific al Austriei la Sibiu - Andreas Huber, medicul Radu Urdea, omul de afaceri Werner Keul, şefa Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat din Primăria Sibiu, Simona Pop, dar şi Marius Vecerdea, proprietarul Clubului sportiv Pamira din Sibiu, cu care Klaus Iohannis joacă tenis.
Citeşte şi: Ce a declarat Klaus Iohannis că le va face corupţilor într-un interviu pentru DW
De pe lista restrânsă de invitați nu a lipsit însă un personaj controversat, omul de afaceri Ioan Ciolan, acţionarul majoritar al companiei de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii Ambient. De precizat că firma Ambient se află în acest moment în vizorul unei anchete DIICOT. Informaţiile despre ancheta instituţiei conduse la acea vreme de Alina Bica au apărut la începutul lunii octombrie 2014. În dosar au fost reţinute șase persoane sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.
Desigur, anturajul președintelui ales este în mare parte problema exclusivă a lui Klaus Iohannis. Însă funcția cea mai înaltă în statul român îl obligă pe Klaus Iohannis la o schimbare de abordare. Fiindcă în caz contrar, Klaus Iohannis nu va face altceva decât să calce cu nădejde pe urmele lui Traian Băsescu, cel care a dus clientelismul politic pe culmi nebănuite.
În campania electorală și după aflarea rezultatelor alegerilor, Klaus Iohannis a promis că va fi un președinte altfel, un președinte nou care va pune pe primul plan respectarea Constituției și a legilor statului român. În plus, valul de emoție și de simpatie pro-Iohannis a fost posibil tocmai pentru că românii s-au raportat la liderul PNL ca la un nou model în politica românească. Or, atunci când așteptările sunt atît de mari, dezamăgirile ca urmare neîndeplinirii angajamentelor asumate sunt și ele pe măsură.
Citeşte şi: Moise Guran DESFIINŢEAZĂ cartea lui Iohannis: Este o carte de propagandă
Atunci când Klaus Iohannis stă la aceeași masă cu personaje controversate, el dă un semnal implicit justiției. Anume acela că discursul privind independența justiției și statul de drept a fost bun în planul imaginii, în plină campanie electorală, dar că de la această retorică se pot face derogări atunci când este vorba despre apropiați ai președintelui nou ales.
Dacă va acționa cu dispreț față de cei care l-au votat și va aduce personaje controversate în prim-planul puterii, atunci Klaus Iohannis își taie singur craca. Românii așteaptă de la noul președinte o conduită exemplară, un comportament în contrast cu cele al actualului președinte care a adus numai crize, blocaje și dezamăgiri în linie. Iar pentru a convinge, Klaus Iohannis are obligația de a se dezbara de tot felul de oportuniși și de oameni de afaceri controversați care vor veni negreșit să-și ceară tainul pentru sprijinul pe care i l-au acordat președintelui ales în campania electorală recent încheiată.