Consultări la COTROCENI: PNL şi PSD nu au propus PREMIER. Liberalii vor ANTICIPATE. UDMR şi minorităţile vor GUVERN TEHNOCRAT
Klaus Iohannis a convocat pentru joi și vineri partidele și formațiunile parlamentare la consultări, informează Administrația Prezidențială. Joi, la Cotroceni, au fost liderii din PSD, PNL, UDMR, dar şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Vineri, la Cotroceni sunt aşteptaţi pentru consultări reprezentanţii UNPR, cei ai ALDE, precum şi reprezentanţii societăţii civile.
Update. Consultările de la Palatul Cotroceni încep vineri, la ora 11:30, când Klaus Iohannis va primi delegaţia UNPR. De la ora 12:30 urmează să discute cu şeful statului şi reprezentanţii ALDE.
UNPR s-a pronuntat, în declaraţiile publice, în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar "paraliza" instituţiile statului.
Cele mai aşteptate consultări sunt cele cu societatea civilă şi reprezentanţii străzii. O parte din ONG-uri şi liderii propuşi de stradă au anunţat că nu vor participa la aceste întâlniri iniţiate de Iohannis.
Citeşte şi: Despot către cei care l-au propus lider: Haideţi să nu facem greşeala de a înlocui o serie de incompetenţi cu altă serie
UPDATE 20:45 Prima zi de consultări s-a terminat. Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat joi cu reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi cei din grupul minorităţilor naţionale pentru găsirea unei soluţii de ieşire din criza politică generată prin depunerea mandatului de către prim-ministrul Victor Ponta.
PSD a propus ca, într-o primă etapă, să fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse în perioada care vine, urmând ca, odată ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, să urmeze discuţia pentru desemnarea unui prim-ministru.
PNL nu a făcut nicio propunere de prim-ministru la consultările cu Iohannis, copreşedintele Alina Gorghiu reafirmând că PNL susţine organizarea de alegeri parlamentare anticipate. La finalul consultărilor de la Cotroceni, copreşedintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câştigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a propus la consultările cu Iohannis crearea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.
Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că majoritatea colegilor săi susţin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluţie, el arătând că atât un guvern de uniune naţională, cât şi un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienţei.
UPDATE 19:55 Pambuccian: Anticipatele nu sunt o soluţie; un guvern tehnocrat sau de uniune naţională, echivalente ca eficienţă
Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat joi seară că majoritatea colegilor săi susţin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluţie, el arătând că atât un guvern de uniune naţională, cât şi un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienţei.
UPDATE 19:10 Au început consultările cu reprezentanţii minorităţilor naţionale
UPDATE 18:55 Kelemen Hunor: UDMR susţine ideea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi că formaţiunea sa a propus la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis crearea unui guvern tehnocrat care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.
"Noi propunem declanşarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluţie constituţională şi legală pentru a declanşa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocraţi, condus de un om care are libertatea de a-şi alege miniştrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduşi de un om tehnocrat şi cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare şi pregătirea alegerilor de anul viitor", a spus Kelemen Hunor.
El a precizat că UDMR consideră că ar trebui organizate alegerile parlamentare concomitent cu alegerile locale.
UPDATE 18:04 Au început consultările cu UDMR. Din delegaţia UDMR fac parte preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, şi parlamentarii Marton Arpad şi Tanczos Barna.
UPDATE 17: 45 Alina Gorghiu a declarat că PNL nu a făcut nicio nominalizare de premier şi că a cerut dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate.
UPDATE 17.00 Încep consultările cu delegaţia PNL, compusă din Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi Mircea Ionescu Quintus.
UPDATE 15.40 "Am considerat că nu este eficient ca astăzi să vorbim despre o persoană care să ocupe funcţia de prim-ministru. I-am spus preşedintelui să avem o altă abordare. Să stabilim de comun acord partidele care vin la consultari, şi ţinând cont de români şi de cerinţele acestora care nu sunt de ieri, de azi, care sunt obiectivele economice, sociale şi politice ce trebuie atinse în perioada imediat urmatoare. Vorbim de obiective imediate, care să ţină de asigurarea funcţionării statului de drept şi a independenţei justiţiei", a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Totodată, preşedintele PSD a vorbit şi despre reformarea clasei politice. "Să vedem cum pot fi atinse obiectivele: cu un guvern de tehnocraţi, cu alegeri anticipate... Toate aceste obiective cred că ar trebui să fie strânse la un loc după discuţia cu toate partidele. După această primă rundă de consultări, să putem avea o nou rundă de consultări cu toţi liderii de partide ce ar îmbrăţişa această idee. Apoi să vedem care ar putea fi programul de guvernare, care ar fi profilul unui viitor prim-ministru, care ar putea fi profilul pentru miniştri pe ministere, aşa încât să mergem în Parlament cu o soluţie discutată şi stabilă. (...) Din câte am văzut şi am constatat, preşedintele nu respinge propunerea. O va analiza", a afirmat Liviu Dragnea.
UPDATE 15.28 Consultările dintre Klaus Iohannis şi liderii PSD s-au încheiat după aproximativ 25 de minute, informează România TV.
UPDATE ORA 15.05 Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PSD, care este formată din Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea şi Georgian Pop. Șeful statului este însoțit de consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru și Laurențiu Ștefan. Înainte de începerea consultărilor, Klaus Iohannis a transmis şi un mesaj.
"Am convocat o rundă de consultări pentru că doresc să cunosc opiniile, soluțiile şi conceptele cu care vin partidele în această încercarea de a găsi o soluție bună pentru un nou guvern. Pentru început, fiindcă sunteţi primii, daţi-mi voie să spun că, după părerea mea, este mult mai mult decât o schimbare de guvern. Trebuie să găsim cele mai bune soluții. Aceste convorbiri se poartă nu doar pentru schimbarea unui guvern, ci și pentru schimbarea paradigmei politice”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul întâlnirii.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare şefilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de premier.
Citeşte şi: Ce spune CONSTITUŢIA: Preşedintele numeşte un premier interimar. Urmează consultări cu partidele pentru şeful guvernului
Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.
Programul consultărilor va fi următorul:
Joi, 5 noiembrie 2015:
• Ora 15.00 - Partidul Social Democrat
• Ora 17.00 - Partidul Naţional Liberal
• Ora 18.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România
• Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Vineri, 6 noiembrie 2015:
• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.30 - Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).
Şeful statului a precizat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, vrea să finalizeze prima rundă de consultări pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații.
"Vom avea un Guvern interimar, vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. (...) După ce vom parcurge următorii paşi şi după prima rundă de consultări voi veni în faţa opiniei publice şi voi expune primele concluzii şi opinia mea privind demersul ulterior", a arătat Iohannis.
Totodată, menţionând faptul că în cursul acestei zile şi partidele şi analiştii "au vehiculat fel şi fel de variante", şeful statului a precizat că el nu doreşte la acest moment să intre "în detalii tehnice".
Citeşte şi: Care sunt VARIANTELE de premier după demisia lui Ponta
Ştirile orei
E curata naivitate sa mai crezi ca azi ca te poate ajuta guvernul sa ai o viata mai buna! S-au dus de mult acele timpuri! Fa bani pe net! Noi avem acum in premiera absoluta un curs total gratuit care te invata sa castigi! Fa bani pe net si asigura-ti viitorul! Pentru curs, cere acum detalii la adresa de email: [email protected]
Vremurile sunt tot mai grele, nu-i asa? Salariul nu mai e suficient, asa ca e timpul sa inveti cum sa faci bani acasa! Da, noi iti oferim absolut gratuit un curs special online in care inveti pas cu pas si cu toate detaliile cum sa faci bani acasa! Solicita acum toate detaliile la adresa de email: [email protected]