Apple anunţă cea mai mare achiziţie din istoria sa. Ce companie a cumpărat cu 3 miliarde de dolari
Apple cumpără cu trei miliarde de dolari Beats Electronics, companie care produce unele dintre cele mai performante căşti şi care are in serviciu de streaming audio. Beats Electronics îl are cofondator pe Dr. Dre. Anunţul oficial al achiziţiei, cea mai mare din istoria Apple, a fost făcut miercuri de conducerile celor două companii.
Apple îşi extinde astfel prezenţa pe piaţa distribuţiei online de muzică, preluând serviciul de streaming lansat în acest an de Beats. Pentru 10 dolari pe lună, clienţii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele şi albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tabletă sau de pe computerul personal.
Distribuţia de muzică a devenit, în ultimii 10 ani, una dintre afacerile de bază ale Apple, datorită player-ului iPod şi platformei iTunes.Cu toate acestea, vânzările de muzică în format digital ale Apple au scăzut anul trecut pentru prima dată de la lansarea iTunes, pe fondul migrării unor clienţi către servicii precum Spotify, Pandora sau YouTube, platforma video a Google. Apple a lansat anul trecut iTunes Radio, care oferă clienţilor streaming de muzică gratuit, finanţat prin publicitate, în concurenţă cu Pandora.
ITunes este cel mai mare distribuitor de muzică la nivel mondial, însă modelul de afaceri al platformei este limitat la descărcarea melodiilor sau albumelor.
Apple va prelua şi divizia de căşti audio a Beats.
Jimmy Iovine şi Dr. Dre au lansat Beats în 2008, adresându-se posesorilor de smartphone-uri şi iPod-uri care ascultă muzică "în mers". Compania s-a orientat către o strategie agresivă de marketing, ţintind publicul larg prin design şi accesorii şi evitând să promoveze produsele strict pentru pasionaţi. Dr. Dre şi Iovine au încheiat parteneriate cu mai mulţi muzicieni şi sportivi pentru a promova căştile Beats, cu preţuri între 170 de dolari şi 450 de dolari.
Unul dintre principalii acţionari ai Beats este producătorul taiwanez de smartphone-uri HTC, prima companie care a adoptat sistemul de operare Android şi a atacat supremaţia iPhone. HTC avea în urmă cu trei ani 51% din acţiunile Beats, participaţie preluată pentru 300 milioane de dolari. În 2012, compania taiwaneză a vândut înapoi acţionarilor Beats un pachet de 25%. Universal Music Group, parte a grupului francez Vivendi, deţine de asemenea 14% din acţiunile Beats. În luna septembrie a anului trecut, fondul de investiţii Carlyle Group a cumpărat o participaţie minoritară la Beats.