Cererea privind arestarea lui Viorel Hrebenciuc, în Parlament. Comisia va da un răspuns în trei zile
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la încheierea şedinţei Biroului Permanent, că solicitarea de arestare preventivă a lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam a fost trimisă Comisiei juridice care poate da un răspuns în trei zile.
Zgonea a menţionat că termenele decurg conform legii pentru a se face raportul comisiei şi că a solicitat secretarului general să-i informeze pe cei doi parlamentari că pot consulta dosarul la Comisia juridică.
"Respectăm procedurile care sunt stabilite prin Regulament şi obligaţiile pe care le avem în lege, de îndată am convocat Biroul Permanent ca şi la domnul deputat Diniţă. L-am rugat pe domnul secretar general să-i informeze pe cei doi parlamentari că pot consulta dosarul la Comisia juridică, aşa cum a făcut şi domnul deputat Diniţă. Termenele curg de luni. Luni, marţi şi miercuri sunt primele trei zile, conform legii, pentru a face raportul în Comisia juridică. Dacă Comisia juridică nu va cere date suplimentare de la procurorul general, aşa scrie în lege, apoi în cinci zile trebuie să îl punem pe ordinea de zi. Suntem în prevederile legale şi regulamentare'', a declarat Zgonea.
El a arătat că la nivelul Comisiei poate fi depăşit termenul de trei zile pentru prezentarea raportului în cazul în care sunt solicitate clarificări suplimentare de la Ministerul Justiţiei.
Valeriu Zgonea a spus presei că aşteaptă raportul Comisiei juridice şi abia apoi va anunţa cum va vota. "Nu îmi fac o părere înainte de a face un raport şi a citi. Nu sunt judecător şi respect o procedură parlamentară, convoc Biroul permanent deîndată şi cer Comisiei juridice să îşi exprime un punct de vedere într-un raport în trei zile cum spune legea. În rest, comentariile personale nu le-am făcut nici la la domnul deputat Diniţă, nici la ceilalţi parlamentari, nu o să le fac nici aici", a completat Zgonea.
Şeful Camerei Deputaţilor a mai spus că "justiţia şi-a urmat întotdeauna cursul" şi că "justiţia în România e independentă, şi spre deosebire de alte state europene, nu există o interferenţă a politicului în zona justiţiei".
Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri.
"În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor: Adam Ioan, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă; Hrebenciuc Viorel, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite", a anunţat vineri DNA.
Potrivit DNA, în cursul anului 2012, deputatul Ioan Adam le-a solicitat judecătorilor Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă să admită o cale extraordinară de atac, pronunţând o hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (naşul de cununie al deputatului), în contradicţie evidentă cu principiile de drept, cu starea de fapt reală şi cu practica anterioară a aceloraşi judecători şi a tuturor celorlalte instanţe care soluţionaseră cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier şi 50 de ha de teren agricol pe raza judeţului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina RNP Romsilva de 303.888.615 euro.
"Imediat după ce a obţinut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/ R/ 2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată", arată DNA.