Arhiepiscopia Romano-Catolică, rugăminte către Traian Băsescu
Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) arată, într-un comunicat de presă remis sâmbătă AGERPRES, că autorităţile tergiversează, de un an şi jumătate, materializarea deciziei irevocabile a instanţelor judecătoreşti care prevede demontarea clădirii Cathedral Plaza, construită în apropierea Catedralei mitropolitane 'Sfântul Iosif' şi îi cere, din nou, preşedintelui Traian Băsescu să intervină în acest caz.
'Cathedral Plaza stă în picioare, deşi există decizie irevocabilă de demontare. (...) Se împlinesc 5 ani de la marşul fără precedent din 12 iulie 2009, la care au participat, conform datelor furnizate de Jandarmerie, peste 6.000 de persoane. În acea zi, bisericile romano-catolice din Arhidieceza de Bucureşti au fost închise, ca semn de protest faţă de indiferenţa autorităţilor Statului şi faţă de comportamentul incalificabil al acestora vizavi de apetitul mafiei imobiliare de a pune în pericol Catedrala mitropolitană 'Sfântul Iosif', monument istoric de importanţă naţională şi universală, centru de comuniune al catolicilor din România. De un an şi jumătate există decizie irevocabilă de demontare a clădirii Cathedral Plaza, iar atitudinea reprezentanţilor statului român nu s-a schimbat cu nimic', se spune în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
Potrivit sursei citate, prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curţii de Apel Ploieşti, sentinţa civilă nr. 2520/28.06.2012 a Tribunalului Dâmboviţa a fost confirmată ca irevocabilă, astfel încât 'construirea fără autorizaţie valabilă' îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public, iar edificarea imobilului de birouri în imediata vecinătate a celor două monumente istorice de valoare naţională şi universală - Catedrala Sf. Iosif şi Palatul Mitropolitan - afectează protecţia acestor lăcaşuri de cult.
'Clădirea ilegală este încă în picioare, iar decizia de desfiinţare nu a fost pusă încă în aplicare de către autorităţile în drept. (...) În acest moment facem încă o dată apel la Preşedintele României, garantul statului de drept, ca să intervină pentru aplicarea legii. Intervenţia sa este cu atât mai necesară, cu cât Primarul General al Capitalei face demersuri contrare aplicării legii, tergiversând materializarea deciziei irevocabile a instanţelor judecătoreşti. În acest fel, preşedintele ar putea să dea măcar acum un răspuns faptic la scrisoarea primită din partea ARCB în ziua debutului celui de-al doilea mandat al său în fruntea ţării, scrisoare rămasă fără răspuns, la fel ca şi celelalte 19 ce i-au fost adresate în toţi aceşti ani', arată ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, în comunicat.