Armata română, în proces de modernizare
Prezent la Târgu-Jiu, premierul Victor Ponta a ținut să precizeze că banii vor fi investiți în retehnologizare și întreținerea tehnicii militare. Lucrările destinate modernizării armatei vor fi efectuate integral în fabricile românești. Comenzile MApN vor relansa industria locală de armament.
În contextul crizei din Ucraina și a lipsei de finanțare din ultimii ani, Guvernul condus de premierul Victor Ponta a decis suplimentarea sumelor destinate Ministerului Apărării Naționale. Astfel, Cabinetul a hotărât creșterea bugetului Ministerului Apărării Naționale cu 700 de milioane de lei pentru asigurarea întreținerii echipamentelor militare și completării stocurilor necesare.
Prezent la Târgu-Jiu, premierul Victor Ponta a ținut să precizeze că banii vor fi investiți în retehnologizare și întreținerea tehnicii militare. Lucrările destinate modernizării armatei vor fi efectuate integral în fabricile românești. Comenzile MApN vor relansa industria locală de armament, angrenând astfel un întreg mecanism ce se va materializa la final în asigurarea de noi locuri de muncă și stimularea creșterii economice. Șeful Cabinetului a dat exemplu uzina de la Sadu care va fi unul dintre beneficiarii comenzilor înaintate de MApN. În acest moment fabrica de Sadu se află într-o situație economică precară iar modernizarea armatei va scoate această companie din dificultate. "Avem decizie deja adoptată şi evident că România este în avanpostul NATO şi al Uniunii Europene aici la graniţa cu Ucraina, la graniţa cu acest conflict care, iată, din păcate nu se soluţionează, ci, dimpotrivă, se agravează. Am decis şi Ministerul Apărării Naţionale va avea o alocare suplimentară de 700 de milioane de lei în acest an, în felul acesta ne ducem aproape de ţinta de 2% din PIB alocare pentru cheltuieli militare”, a declarat premierul Victor Ponta.
Modernizarea Armatei este justificată în contextul în care aceasta este instituția în care românii au cea mai mare încredere, iar acest lucru nu este întâmplător dat fiind faptul că armata a intervenit în situații dificile. Armata și-a făcut de fiecare dată datoria intervenind în situații de calamitate naturală (indundații, deszăpeziri) cât și în teatrele de operațiuni (Irak, Afganistan) unde România a trebuit să își respecte angajamentele asumate față de aliați.
După ani de zile în care bugetul național dedicat Apărării a fost văduvit de fonduri importante ca urmare a crizei economice globale, Armata română are nevoie să intre într-un proces de modernizare. În acest moment o parte din tehnica militară este depășită și nu mai poate răspunde adecvat situației actuale. Din acest motiv, Armata are nevoie de retehnologizarea tehnicii militare și de noi achiziții astfel încât România să poată răspundă cerințelor NATO. Prin noile alocări bugetare, România se va apropia de ținta de 2% din PIB pe care trebuie să o aloce bugetului Apărării, conform cu angajamentele luate în cadrul NATO.
Pentru a aduce modernizările necesare interoperabilității Armatei române cu cea a altor state din cadrul NATO, România a început deja să facă pașii necesari. În acest sens trebuie amintit faptul că în trecut țara noastră a comandat 7 avioane de transport militar de tip C-27J Spartan, 6 din cele 7 au fost livrate deja, urmând ca cel de a șaptea aeronavă să fie recepționată în acest an. În curând România va termina achiziția de mașini de luptă de tip Piranha iar anul viitor va finaliza programul de dotare cu automobile militare de tip Panhard PVP. De asemenea, nu trebuie uitat că pentru a asigurare întării securității spațiului aerian național România a comandat 12 avioane de lupta de tip F-16 din Portugalia. Pentru achiziționarea avioanelor România a plătit deja o parte din costuri, urmând ca cele 12 aparte să fie livrate începând cu anul viitor.
Având în vedere tensiunile din regiune, investițiile în dotarea Armatei sunt strategice și nu pot fi amânate le nesfârșit. Prin urmare, politica de dotare a Armatei vizată de Cabinetul condus de Victor Ponta este nu doar justificată dar și extrem de necesară. Scopul modernizărilor și al noilor achiziții este acela de a asigura securitatea cetățenilor și de a securiza granițele României.