Aşteaptă Iohannis să îşi plătească datoriile din banii publici?
Dacă după 21 decembrie visul lui Klaus Iohannis de a ajunge la Cotroceni şi de a reuşi, aşa cum a declarat deja, să îl numească premier pe Cătălin Predoiu se va împlini, noul mare partid de dreapta va avea aces la bugetul statului, o vacă bună de muls pentru acoperirea datoriilor proprii.
Directorul unei televiziuni din Bistrita i-a transmis joi preşedintelui PNL Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care îi cere liderului PNL ca partidul pe care îl conduce să-şi plătească datoriile faţă de firma sa. Conform directorului general al TV Bistriţa, Viorel Negru, postul tv pe care îl conducea a fost convins, prin achitarea a 10% din datorie, să renunţe la o acţiune de protest desfăşurată în faţa sediului judeţean al PNL atunci când s-a anunţat prezenţa lui Iohannis în localitate. Însă, atunci când a venit vorba de plata următoarei rate din datoria contractată de PNL în alegerile europarlamentare şi care era scadentă joi, filiala locală a partidului a ignorat cu desăvârşire obligaţia pecuniară.
Pentru a pune în context această informaţie aparent banală, trebuie să avem în vedere faptul că mass-media a prezentat în ultimele luni mai multe informaţii despre situaţia financiară deloc bună a PNL. Prima ştire importantă în acest sens a apărut după alegerile europarlamentare, când Autoritatea Electorală Permanentă a publicat o analiză a finanţelor de campanie ale competitorilor. Conform AEP, PNL era campion în ceea ce priveşte datoriile acumulate şi neplătite, acestea ridicându-se la 4.624.414 lei, adică peste un milion de euro.
Apoi, la finalul lunii august, partidul condus de Klaus Iohannis a fost implicat în două scandaluri, PNL-ul fiind dat în judecată la diferenţă de câteva zile de doi foşti membri. Primul dintre ei a fost Mihai Volintiru, numit şef interimar la PNL Dâmboviţa în august 2012, dar neconfirmat ulterior în funcţie, care declara că a tot investit în campaniile electorale ale liberalilor însă nu şi-a mai văzut banii înapoi, suma ridicându-se la aproximativ două milione de euro. "Sunt creanţe vechi pe care sper să le recuperez în instanţă pentru că partidul nu are nici o intenţie să le plătească", a declarat atunci Volintiru. Cea mai mare surpriză a venit însă din partea lui Relu Fenechiu, care la două zile după Volintiru a dat în judecată PNL pentru recuperarea unei datorii de aproape un milion de euro.
Atât în cazul lui Mihai Volintiru cât şi a lui Relu Fenechiu este interesant că datoriile respective nu se referă la campania pentru europarlamentare, ci la creanţe acumulate pe durata altor întreceri electorale, inclusiv pentru campania prezidenţială a lui Crin Antonescu din 2009. Trăgând linie vedem că în acest moment în finanţele PNL-ului există o gaură de câteva milioane de euro. Astfel, vedem că situaţia semnalată joi de patronul postului local din Bistriţa nu este nici pe departe una singulară şi că, există şi alte firme care vor să execute silit PNL.
Având în vedere situaţia financiară a PNL, care se pare că este deosebit de dificilă, ar fi util să ne întrebăm oare care vor fi efectele unei viitoare fuziuni cu PDL, din moment ce noua formaţiune ar moşteni datoriile ambelor partide din prezent. De asemenea, situaţia PNL ridică o serie de semne de întrebare legate de ce va face partidul după alegeri atât în eventualitatea unei înfrângeri cât mai ales a unei victorii. În fond, dacă după 21 decembrie visul lui Klaus Iohannis de a ajunge la Cotroceni şi de a reuşi, aşa cum a declarat deja, să îl numească premier pe Cătălin Predoiu se va împlini, noul mare partid de dreapta va avea aces la bugetul statului, o vacă bună de muls pentru acoperirea datoriilor proprii.
În vremea în care PDL-ul era singur la putere, canalizarea banilor statului înspre primăriile şi consiliile judeţene portocalii a reprezentat o manieră de a îmbunătăţi, prin intermediul anumitor contracte păguboase pentru buget, situaţia financiară a partidului. Acum, este posibil ca noii parteneri liberali să spere că pot repeta după alegerile din noiembrie această figură, mai ales că în acest moment creditorii le cam bat la poartă.