Cui i-a promis Iohannis scaunul de președinte al PNL? Continuă umilirea lui Antonescu
Desconsiderând întru totul influența pe care Crin Antonescu încă o mai are în cadrul partidului pe care l-a condus vreme de cinci ani, Klaus Iohannis continuă să răsucească cuțitul în rana din spatele fostului președinte al liberalilor și nu pierde nicio ocazie să-l umilească public.
Klaus Iohannis a vorbit despre Crin Antonescu așa cum vorbești despre un copil de grădiniță care se supără, își strânge jucăriile și pleacă. Iohannis a declarat că „Antonescu este încă supărat pentru că nu mai este președintele partidului. Domnul Antonescu nu a fost dat deoparte, s-a retras și a deschis drumul spre noi alegeri. Am toată convingerea că Antonescu se va implica până la urmă în campania noastră electorală”.
Convins că până la urmă fostul prezidențiabil PNL se va da pe brazdă și îl va susține, Iohannis nu lasă, însă, nicio porțită deschisă pentru Antonescu în ceea ce privește o eventuală candidatură la șefia partidului după alegerile din toamnă. Întrebat dacă îl va sprijini pe Crin în acest demers, edilul Sibiului a oferit un răspuns evaziv, din care totuși se înțelege că nu are niciun fel de intenție să intervină în favoarea lui Crin - „Orice liberal poate să își depună candidatura pentru șefia PNL. Nu îl voi sprijini dacă voi pleca din fruntea PNL ca președinte al României”. Practic, Iohannis nu-i dă nicio speranță lui Antonescu că ar putea reveni în PNL ca membru activ pe o funcție de conducere.
Citeşte şi: Vladimir Ilici Iohannis - carențe culturale sau mentalitate bolșevică?
În aceste condiții este imposibil să nu ne întrebăm ce calcule are Iohannis pentru situația în care PNL va rămâne fără președinte având în vedere că el se vede deja la Cotroceni. Așa cum s-a stabilit de la începerea colaborării dintre PNL și PDL, cele două partide vor fuziona după terminarea alegerilor prezidențiale, formând astfel marele PNL, ceea ce înseamnă că nu este greșit să afirmăm că Iohannis și-a negociat susținerea în cursa prezidențială prin cedarea funcției de președinte al noii formațiuni politice PDL. Fiind încrezător în forțele proprii de a câștiga alegerile, Iohannis acționează pe principiul "după mine, potopul", lăsând în ceață și la mâna democrat-liberalilor viitorul partidului Brătienilor. Prin urmare, nu ar fi exclus ca președintele PNL să fie Blaga sau chiar Predoiu.
O altă variantă, pe care a adus-o și Traian Băsescu în discuție în cadrul discursului de la Școala de Vară a PMP, după alegeri PNL va trada PDL, iar democrat-liberalii vor fuziona, de fapt, cu oamenii lui Udrea. În acest caz particular, există două scenarii posibile, ambele fiind la fel de negre pentru liberali. Primul - în cazul în care Iohannis va câștiga alegerile, în PNL se va da o luptă acerbă pentru preluarea funcției de conducere, iar partidul, slăbit de atâtea scandaluri, va face implozie. Al doilea - Iohannis pierde, PNL îl va decapita, moment în care se ajunge în situația descrisă în primul scenariu.
Indiferent de cum vor decurge relațiile dintre PNL și PDL, Iohannis dă cu piciorul șansei de a se apropia de liberali și chiar de alegători cu ajutorul lui Crin Antonescu. Neamțul ar avea de câștigat de pe urma experienței acestuia, care ar intermedia relațiile dintre el și liderii liberali (Iohannis nici nu-i cunoaște personal pe majoritatea), dar l-ar ajuta și în comunicarea cu electoratul, Crin fiind un excelent orator.