Atacurile lui Băsescu la Guvern, demontate de cifrele din economie
Prezent duminică dimineaţă la o emisiune TV, președintele Traian Băsescu a lansat noi atacuri la adresa Guvernului pe teme economice, însă a „neglijat” să menționeze toate semnalele pozitive primite de România în ultima perioadă sau datele statistice care arată creșteri în economie.
Dacă la Palatul Victoria ar fi fost un Guvern pe placul președintelui, probabil că Băsescu ar fi spus adevărul: România are un deficit bugetar de două ori mai mic în anul 2013 decât în anul 2012, ba chiar mai mult, același deficit este de trei ori mai mic astăzi decât era în 2010, când PDL era la guvernare.
Dovadă că lucrurile nu stau așa cum spune președintele este și faptul că România are astăzi cel mai mare indice de încredere macroeconomică din ultimele 16 luni. În ceea ce privește locurile de muncă, în timp de guvernarea Boc – o extensie a gândirii economice a lui Băsescu – a produs cca. 700.000 de șomeri, de la sfârșitul lunii aprilie 2012 și până astăzi numărul de salariați stabili a crescut cu aproximativ 100.000, iar numărul de firme a sporit cu 2,7%.
Președintele a mai uitat să menționeze și faptul că România se află pe primele locuri în UE atât la producția de automobile, cât și la unele producții din agricultură. Putem spune că industria și agricultura sunt pe un trend ascendent, având în față statisticile: România ocupă locul doi în UE la producția industrială (în timp ce UE scade la acest capitol), iar la producția agricolă România a depășit recordurile ultimilor 8 ani la grâu, cu 7,3 milioane de tone recoltate.
Nu în ultimul rând, creșterea economică prognozată pe anul 2013 a depășit estimările inițiale, fiind revizuită de mai multe ori în creștere, inclusiv de FMI. Spre exemplu, The Economist anunță o creștere economică de 2,5% la sfârșitul anului pentru România.
Un ultim aspect ce trebuie menționat ține de dobânda la împrumuturi. România a ajuns la un nivel de respect pe piețele financiare internaționale care ne permite să ne împrumutăm cu o dobândă de 4,27%, față de aceeași dobândă care se ridica la 9% în 2010.
În concluzie, putem afirma că Băsescu și-a alimentat exclusiv politic declarațiile privind situația economică a României. Este clar că aceste atacuri se califică cu excelență în categoria polemicii politice, datele arătându-ne un cu totul alt peisaj economic decât cel pictat de președinte.