Ne-am împrumut pe pieţele externe, să refinanţăm datoria din anii trecuţi şi să finanţăm deficitul din 2014
România s-a împrumutat de pe pieţele externe din două motive, pentru a refinanţa datoriile din anii trecuţi şi pentru a finanţa deficitul din 2014, a declarat luni, la România TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea
'Ne-am împrumutat pentru două motive, orice ţară se împrumută pentru două motive: să refinanţăm datoria din anii trecuţi şi să finanţăm deficitul din anul curent.
În 2009, am avut un deficit de 9% din PIB, în 2010 am avut un deficit de 6%, în 2011 am avut un deficit de 5,6%. Adunaţi numai aceşti trei ani, 2009-2011, ne ducem spre un 20 % din PIB deficit pe 3 ani, pentru care Guvernul s-a împrumut şi datoria publică a crescut de la 13% la 34% din PIB în 3 ani. Acum datoria publică este 38% din PIB, dar din aceştia 38%, 4%, chiar 5%, sunt într-o rezervă specială, deci datoria publică netă este mai mică decât în 2011. Asta înseamnă că eu acum mă împrumut ca să plătesc deficitele din 2009-2011. În prezent noi facem deficite foarte mici, de 2% -3% din PIB. Noi acum, în 2014, ne împrumutăm cu 10 miliarde de lei, deci cu 2,5 miliarde lei mai puţin decât în 2013. Asta pentru că în 2013 am reuşit să ne refinanţăm, să ne împrumutăm. În urmă cu trei ani de zile, România nu se putea împrumuta pe piaţa internaţională de capital. Acum, România se împrumută în condiţii similare cu Turcia, mai bune decât Ungaria', a spus Voinea.
La mijlocul lunii ianuarie, România a atras două miliarde de dolari de pe pieţele externe, prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani.
'Oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor faţă de anunţul iniţial. Astfel, România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%)', preciza atunci MFP.
La mijlocul lui aprilie, România a atras 1,25 miliarde euro, printr-o emisiune de obligaţiuni în euro cu maturitatea de 10 ani la o dobândă de 3,701% pe an, nivel care se situează cu 45 puncte de bază sub randamentul de 4,15% pe an obţinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut.
Conform unui comunicat al MFP din 15 aprilie, prin acea emisiune de obligaţiuni România îşi acoperea cu 8 luni în avans necesarul de finanţare externă planificat pentru anul 2014.
'România va continua să emită titluri de stat pe piaţa internă conform calendarului anual de emisiuni anunţat la începutul anului. Totodată, în contextul unor condiţii de finanţare extrem de avantajoase, România ar putea prefinanţa necesităţile aferente anului 2015. Nivelul scăzut al costului mediu şi nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), în condiţiile unei participări diversificate, atât instituţionale cât şi geografice a bazei de investitori, reflectă credibilitatea de care se bucură pe plan extern România, urmare politicilor economice actuale şi aprecierii privind evoluţia consolidării fiscale şi a reformelor structurale', se mai preciza în comunicatul, conform Agerpres.