Avem prag, dar când avem referendum pentru schimbarea Constituției?
Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Aceeași sesizare pe care și PDL a făcut-o în luna iunie, deci răspunsul era destul de clar.
Cu toate acestea, președintele a insistat doar pentru a trage de timp, în speranța că USL nu va mai avea cum să organizeze referendumul constituțional la timp, adică odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, astfel încât mandatul viitorului președinte să se desfășoare sub imperiul Constituției revizuite.
În continuare, urmează ca Băsescu să promulge legea în maximum 10 zile. Desigur, cel mai probabil va aștepta până la îndeplinirea termenului legal pentru a face acest lucru, asta dacă o va face. Dacă va refuza să promulge legea, există o variantă de rezervă, și anume promulgarea ei prin semnăturile celor doi președinți ai Parlamentului, cel al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea și cel al Senatului, Crin Antonescu. Acest anunț a fost făcut de premierul Victor Ponta, acesta declarând că o asemenea procedură a mai fost aplicată în trecut, tot în mandatul lui Traian Băsescu. Cu toate acestea, în mod inevitabil, anumiți comentatori politici au reîncălzit ciorba „loviturii de stat”, afirmând că se dorește subminarea atribuțiilor prezidențiale. Niciunul nu s-a gândit că procedura specială va fi aplicată doar în condițiile în care președintele va refuza să își exercite atribuțiile și obligațiile izvorâte din Constituție.
În decizia sa inițială asupra legii referendumului, prin care pragul de prezență scade la 30%, iar o decizie este considerată validă doar dacă întrunește votul a cel puțin 25% din numărul celor înscriși pe listele electorale permanente, Curtea Constituțională a introdus mențiunea că legea poate fi aplicată la un an de la intrarea în vigoare. Acest lucru înseamnă că peste un an și zece zile vom putea avea referendum pentru Constituție, ceea ce înseamnă că este posibil ca acesta să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. În 2009, primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat pe data de 22 noiembrie, iar al doilea pe 6 decembrie. În 2014, primul tur ar putea fi organizat în ultima duminică a lui noiembrie, pe data de 30, urmând ca turul doi să fie organizat pe 14 decembrie. Această ipoteză a fost avansată și de senatorul Ioan Chelaru, vicepreședinte al Comisiei pentru revizuirea Constituției.
Din punct de vedere constituțional, este posibil ca turul doi al alegerilor prezidențiale să fie organizat pe 14 decembrie 2014, deoarece mandatul președintelui începe odată cu depunerea jurământului, iar Traian Băsescu a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat pe 21 decembrie 2009. În acest context, încercarea lui Traian Băsescu de a strica planurile USL pentru modificarea Constituției pare să fi fost în zadar, și chiar dacă vorbim de un calendar destul de strâns, lucrurile sunt posibile. Urmează să vedem ce alte șicane va folosi Băsescu. Nu m-ar surprinde ca documentul original al legii să fie pierdut pe undeva, prin vreun sertar al Cotrocenilor. Va urma...