AVERTISMENT al medicilor. Ce se întâmplă, de fapt, când foloseşti crema pentru protecţie solară la plajă
Produsele de protectie solara, chiar si cele cu un factor maxim de protectie (SPF), nu constituie o metoda sigura de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetatorii britanici intr-un studiu fara precedent.
Desi cremele cu factor de protectie solara (SPF) impiedica arsurile, acestea permit patrunderea in piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester si de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au efectuat, in premiera mondiala, un studiu molecular asupra cauzelor aparitiei melanoamelor maligne, cea mai letala forma de cancer al pielii.
In studiul publicat in revista Nature se arata ca pana si cremele cu SPF 50 permit patrunderea razelor ultraviolete suficient de mult incat sa afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.
"Oamenii au tendinta de a crede ca sunt invincibili dupa ce au aplicat aceasta crema si petrec mai mult timp la soare, crescand expunerea generala la raze ultraviolete. Aceasta cercetare aduce dovezi importante ca aceste creme au rolul lor, dar ca nu trebuie sa ne bazam in intregime pe ele pentru a ne proteja pielea", a declarat Julie Sharp, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.
Cercetatorii au descoperit ca aceste creme de protectie solara nu reusesc sa impiedice radiatiile solare si cauzeaza o mutatie a "genei protectoare" din piele (care produce proteine ce protejeaza impotriva razelor ultraviolete, UV).
"Razele ultraviolete tintesc tocmai genele care ne protejeaza de efectele daunatoare ale acestora, acest lucru aratand cat de daunatori sunt acesti agenti cancerigeni. Foarte important, acest studiu demonstreaza ca cremele SPF nu ofera o protectie completa impotriva efectelor daunatoare ale razelor ultraviolete", a spus autorul cercetarii, Richard Marais, de la Universitatea din Manchester.
"Aceasta cercetare subliniaza importanta faptului de a combina crema de protectie solara cu alte strategii de protejare a pielii, inclusiv purtarea palariilor de soare si a hainelor mai subtiri, precum si statul la umbra cand soarele arde cel mai puternic", a adaugat Richard Marais.
Potrivit profesorului Marais, descoperirea cruciala consta in impactul pe care il au razele UV asupra genei P53, care protejeaza genomul. De obicei, cand organismul este expus razelor soarelui, gena P53 activeaza eliberarea proteinei care protejeaza impotriva razelor ultraviolete.
"Insa radiatiile solare inhiba gena protectoare, tintind chiar structura care apara pielea, iar crema SPF nu poate asigura protectie impotriva acestui proces", a precizat Marais.
Pe de alta parte, industria cosmetica sustine ca nu a promovat niciodata ideea ca acest tip de creme ar putea opri aparitia cancerului.
"Prima linie de aparare este evitarea soarelui, a doua este purtarea unei palarii de soare, a unui tricou si a unei perechi de pantaloni, iar a treia linie de aparare este folosirea unei creme de protectie solara", a spus Chris Flower, director al Asociatiei producatorilor de produse cosmetice si de parfumuri din Marea Britanie.