ANUNŢUL ŞOCANT al unui medic: Când am început medicina vedeam un cancer de piele pe an, acum văd zilnic!

| 25 iun, 2014

Venirea verii accentuează explozia cancerelor de piele. Cu toate avertismentele, românii nu sunt pre­văzători, nu ţin cont de factorii de risc (tot mai nu­me­roşi) implicaţi în declanşarea melanomului.

"Oricine merge la solar fără creme cu factor de protecţie se poate confrunta cu un dezastru", spune dr. Lucian Russu, confom formula-as.ro.

- Trebuie să înţe­le­gem că şi atunci când con­ducem, geamul maşinii nu ne protejează de soare, şi da­că expunem un nev la ul­traviolete puter­nice, el se poa­te transforma rapid în­tr-o leziune cance­roasă!

Ti­nerii nu ştiu că nu se fac ta­tuaje pe zone cu nevi! Foar­te mare atenţie trebuie să avem şi la saloa­nele de bron­zat! Persoanele cu nevi tre­buie să ştie că este absolut contraindicată expunerea la ultraviolete! Oricine merge să se bronzeze la solar fără creme cu factor de protecţie se poate confrunta cu un dezastru. La fel păţesc şi cei care merg la mare sau la munte, stau mult în prima zi la soare, se înroşesc şi pe urmă îşi cojesc pielea de pe corp. Este un risc enorm de transformare a unui nev în­tr-un cancer de piele! Nu vor­bim neapărat de mela­nom, ci şi de cancere bazo­celulare, de epitelioame sau alte tipuri de cancer, fie­care cu agresivitatea lui. Trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac sau alte fibre naturale, să purtăm şapcă sau pălărie cu boruri largi şi să nu ieşim în caniculă fără să ne protejăm mai întâi pielea cu creme speciale. Nu ne expunem la radiaţii solare fără discer­nământ! Sunt nenumărate ipostaze în care ira­dierea solară este nocivă. Dacă nu ţinem cont de ea, putem să plătim un preţ de neacceptat! Pielea ne pro­tejează, este un organ în sine, iar orice agresiune asupra ei se poate transforma într-o problemă foarte gravă. Îngri­jorător este faptul că există şi copii de 13-14 ani care au deja metastaze!

Cazurile de cancer s-au înmulţit

- Când mi-am început activi­ta­tea medicală, vedeam un me­lanom pe an. Anul trecut, nu­mai în clinica noastră, am vă­zut aproape zil­nic un me­la­nom! O creştere enormă a incidenţei acestui tip de can­cer! Îmbucurător este fap­tul că puterea noastră de de­tecţie este mult mai mare.

Cum se depistează un melanom

Semne îngrijorătoare: Asimetrie, Margini neregulate, Culoare, Diametru mai mare de 6 mm

- Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, chiar şi pe pielea nor­ma­lă, dar adesea apare dintr-o sim­plă aluniţă, care deodată devine canceroasă. Mela­noamele sunt malignităţi ale structurii pigmentare a pielii, ale melano­citului, care se dezvoltă anapoda. Are o evoluţie ciudată - apar câteva pete mici, negre, pe care nici nu le băgăm în seamă. Acestea se dez­voltă lent (1-2 mm într-un an), iar în urma unui trauma­tism, a unei arsuri solare, evo­luează brusc, de cele mai mul­te ori catastrofal! Este una din­tre cele mai agresive tu­mori din momentul în care se declan­şează, deoarece disemi­nează pe cale sanguină în tot orga­nis­mul, determinând apa­riţia metastazelor.

La cei afec­taţi, mela­nomul este cel mai des întâlnit pe trunchi, cap sau gât. La femei, acest tip de can­­cer apare cu predilecţie pe partea inferioară a picioarelor. De asemenea, melanomul poa­­te apărea şi pe pielea care nu a fost expusă la soare! Me­la­no­mul poate fi depistat după câ­teva semne parti­culare.

Pe pie­le poate să apară o pată mai mare, maronie, pigmen­tată cu puncte mai închise la culoare. De asemenea, o alu­niţă care a suferit modificări de culoare, de dimensiune, de rugozitate sau care sânge­ rează fără a fi fost trau­mati­zată indică suspiciunea de melanom. Uneori în­tâlnim leziuni mici, cu margini neregulate, de diferite culori (albe, roşii, albastre sau violet). În cazuri mai rare, la persoanele cu tenul mai închis la culoare, putem descoperi pete mai întunecate în locuri greu de imaginat: pe tălpi, pal­me, degetele de la mâini sau picioare, sub unghii, pe mem­branele mucoasei gurii, nasu­lui, vaginului sau anu­ sului.
Noi suntem atenţi la aria, marginea, culoarea şi diame­trul nevului. O margine nere­gulată este deja un prim semn; al doilea este schimbarea de pigment (poate să se înne­greas­că sau să ia alte culori). Retracţiile punctiforme din structura pielii sunt la fel de periculoase. Există o regulă de bază, care ar trebui cunoscută de toată lumea: orice nev trau­matizat trebuie văzut de me­dic! Un nev traumatizat (prin arsură solară, înţepături de la tatuaje, lovituri sau rupere involuntară) se poate trans­forma în câteva luni într-un melanom.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ