Avocată trimisă în judecată: Cerea mită invocand "bune practici" în justiţie
O avocata din Baroul Bucuresti a fost trimisa in judecata in stare de arest preventiv sub acuzatia de trafic de influenta. Aceasta i-a cerut bani unui client pentru a mitui judecatorii, invocand "bune practici" in justitie. Femeia era insa suspendata din avocatura, iar procesele clientului sau se incheiasera.
In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca avocata Ramona Joldes "a pretins si primit de la o persoana, denuntator in cauza, in zilele de 19 martie 2014, 7 aprilie 2014 si 28 aprilie 2014, sumele de 1.000 lei, 1.000 lei, respectiv 12.000 lei, promitand ca, prin influentele care le are asupra unor judecatori si procurori investiti cu judecarea ori solutionarea cauzelor civile si penale pe care denuntatorul le are pe rolul instantelor de judecata ori ale parchetelor din Timis, va interveni pe langa magistrati inscopul solutionarii lor favorabile", se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.
Cu ocazia primirii ultimei sume, avocata a fost prinsa in flagrant.
Plangerile penale si actiunile civile ale denuntatorului datau din 2008, iar in 2009 avocata i-a spus clientului sau ca adversarii sai castiga in instanta pentru ca avocatul lor ii mituieste pe judecatori. In aceste conditii, avocata i-a sugerat clientului sau, denuntator in cauza, ca si el ar trebui sa faca acelasi lucru pentru a se conforma unor asa-zise "bune practici" in justitie.
Discutia a fost reluata in primavara anului 2013, cand Ramona Joldes l-a contactat insistent pe clientul sau, pentru solutionarea dosarelor. Cu aceste ocazii, ea "i-a cerut sa-i remita sume de bani pe care ulterior sa le predea procurorilor si judecatorilor investiti cu solutionarea cauzelor, fara ca, in cadrul acelor intalniri, sa poata preciza cuantumul exact al banilor pe care urma sa ii preda fiecaruia dintre magistratii la care a facut referire".
"In realitate, toate aceste cauze erau deja solutionate, insa denuntatorul nu a cunoscut aceste aspecte, inculpata pretinzand ca aceste dosare s-ar afla intr-o procedura speciala, fiind 'arhivate' insa la dispozitia presedintelui Judecatoriei Timisoara care putea si dorea reluarea activitatii judiciare in ele.
Toate aceste aspecte ii erau prezentate denuntatorului pentru ca acesta sa aiba in continuare convingerea ca este necesara sa beneficieze de serviciile profesionale ale avocatei sale, de a carei loialitate nu s-a indoit niciodata de-a lungul vremii. Aceasta insa i-a ascuns inclusiv faptul ca, incepand din anul 2005, a fost suspendata din profesie", se mai arata in comunicatul DNA.
Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Timisoara. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii Timis.