Banca Mondială: Creşterea economică a României va fi de 2,5% în acest an, similară cu cea din 2013
Banca Mondială anticipează pentru acest an o creştere de 2,5% a economiei României, similară cu cea estimată pentru 2013, indicatorul urmând să accelereze uşor anul viitor, la 2,7,%, potrivit Prognozei Economice Globale a instituţiei financiare internaţionale.
Banca Mondială a îmbunătăţit astfel estimările pentru 2013 şi 2014 în cazul României faţă de ediţia de anul trecut a raportului, dar a redus creşterea economică previzionată pentru anul viitor.
Astfel, BM anticipa anul trecut pentru România o creştere economică de 1,6% în 2013, 2,2% în 2014, respectiv 3% în 2015.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat marţi că anul trecut creşterea economică a României a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperării consumului în trimestrul al patrulea.
Economia a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi recolta agricolă bună.
Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică de 2,7%, mai mare decât cea prognozată.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană au anticipat o creştere economică de 2,2%, faţă de o prognoză iniţială mai precaută, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul şi instituţiile financiare internaţionale anticipează o creştere de 2,1-2,2% a PIB.
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Banca Mondială avertizează, în Prognoza Economică Mondială pentru 2014, că reducerea abruptă a programelor de lichiditate derulate de băncile centrale din statele dezvoltate ar putea genera şocuri pentru economiile emergente, îndeosebi în ceea ce priveşte o posibilă contracţie puternică a fluxurilor de capital.
BM avertizează că fluxurile de capital către pieţele emergente ar putea coborî cu până la 80% într-o astfel de situaţie, afectând semnificativ creşterea economică şi generând crize financiare în unele ţări.
Astfel, statele cu economii emergente sunt vulnerabile la efectele adverse ale modificărilor de politică monetară adoptate de Rezerva Federală a SUA, consideră economiştii BM.
Rezerva Federală, cea mai puternică bancă centrală din lume, a anunţat în luna decembrie reducerea programului de stimulare monetară a economiei prin achiziţia de obligaţiuni de pe piaţa secundară, de la 85 miliarde de dolari pe lună la 75 miliarde de dolari pe lună, începând din ianuarie. Oficialii băncii centrale americane au remarcat că eficacitatea programului a scăzut odată cu accelerea revenirii economice şi cu scăderea şomajului.
Majoritatea analiştilor financiari anticipează că programul va continua să fie redus în acest an cu aproximativ 10 miliarde de dolari pe lună şi va fi eliminat complet până la finalul lui 2014.
În vara anului trecut, după ce preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a anunţat că programul de relaxare cantitativă avea să fie redus în viitorul apropiat, a fost înregistrată o scădere semnificativă a fluxurilor de capital către pieţele emergente.
Banca Mondială avertizează cu privire la riscul de repetare a acestei situaţii însă la o scară mai largă, cu efecte concentrate în zona statelor cu venit mediu, pieţe financiare relativ bine dezvoltate şi dezechilibre în economia internă.
Totuşi, scenariul de bază al BM previzionează o ajustare calmă, însoţită de o reducere modestă a fluxurilor de capital către pieţele emergente.
Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică globală la 3,2% pentru acest an, faţă de 2,4% în raportul din 2013, în principal datorită revenirii economiilor dezvoltate, cu o accelerare puternică a creşterii economice a SUA şi evoluţii pozitive, dar mai modeste, în zona euro şi Japonia.