Banca Mondială: Pregătiţi-vă pentru următoarea CRIZĂ FINANCIARĂ
Vremea neprielnica din SUA, tensiunile din Ucraina, reechilibrarea economiei din China si cresterea anticipata a dobanzilor vor afecta cresterea economica in acest an, precizeaza Banca Mondiala, care doreste ca tarile sa nu renunte la reformele "urgente".
Organizatia cu sediul la Washington, o agentie ONU care furnizeaza imprumuturi pentru tarile emergente, au retrogradat estimarile privind cresterea globala pentru 2014 la 2,8%, fata de estimarile din ianuarie, de 3,2%. "Nu am iesit inca din padure", spune Kaushik Basu, vicepresedintele bancii si economist-sef, potrivit manager.ro.
"O presiune treptata asupra politicii fiscale si reformele structurale trebuie intreprinse, pentru a nu repeta momentul 2008. Este momentul sa ne pregatim pentru urmatoarea criza economica".
Tarile emergente asupra carora se insista sunt Ghana, India, Kenya, Malaezia si Africa de Sud. Banca precizeaza ca aceste tari trebuie sa-si modernizeze politica fiscala si sa revigoreze reformele structurale. Cresterea pentru tarile emergente este estimata acum la 4,8%, pentru 2014, in scadere fata de estimarile din ianuarie, de 5,3%. Economia Chinei va creste cu 7,6% in 2014, dar depinde de guvern daca se va mentine.
"Cresterea in tarile emergente ramane modesta, nu se infiinteaza noi locuri de munca si nu pot fi imbunatatite vietile a celor mai saraci 40% dintre cetateni", a declarat presedintele Jim Yong Kim. "Tarile trebuie sa se mobilizeze rapid si sa investeasca in reformele structurale locale, pentru a obtine o crestere economica generala si in scopul combaterii saraciei". Banca Mondiala estimeaza ca pietele financiare vor ramane precaute. Volatilitatea va submina potentialul de crestere globala. Brazilia, Africa de Sud si Turcia sunt vulnerabile, din cauza inflatiei ridicate si a deficitului de cont curent. Estimarile privind cresterea economiei americane au fost reduse la 2,1%, fata de 2,8%, cat prevedeau analizele anterioare. Banca da vina pe vremea extrema din iarna; PIB-ul SUA a scazut cu 1% in T1 2014.
Pe de alta parte, tarile cu venituri mari vor creste cu 1,9% in 2014, cu 2,4% in 2015 si 2,5% in 2016. Aceste economii dezvoltate vor contribui cu 50% la dezvoltarea economiei globale in 2015-2016, fata de sub 40%, procentul din 2013. Analistul Ryan Huang de la IG Markets a spus ca aceste estimari de la Banca Mondiala confirma viziunea pietei, care a fost martora unor coliziuni intre factorii de risc si estimarile financiare.
"Riscul este generat si de conflictul intre Rusia si Ucraina, respectiv preturile la gaze", a declarat Huang. "Un alt risc pe termen mediu este reprezentat de posibila presiuine asupra pietelor financiare, cauzata de majorarea dobanzilor de catre Fed-ul american. Acest fapt ar genera o regresie a lichiditatilor pe pietele globale, dar aceasta problema va viza mai degraba anul 2015, decat 2014", conchide Huang.