Banca Mondială se aşteaptă la încetinirea avansului economei româneşti până la 2,8% în acest an

| 11 iun, 2014

Banca Mondială a revizuit, joi, în scădere, estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat de economia mondială în acest an, în condiţiile în care efectul cumulat al crizei din Ucraina şi al temperaturilor extrem de scăzute din SUA a afectat avansul economiei în prima jumătate a anului, transmite Reuters.

Potrivit raportului semestrial 'Global Economic Prospects', România ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,8%, după un avans de 3,2% în 2013, urmată de o creştere de 3,2% în 2015. Totuşi, comparativ cu estimările din luna ianuarie a acestui an, Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind România, în condiţiile în care la începutul anului miza pe o creştere de 2,5% în 2014 şi un avans de 2,7% în 2015.

'O relansare modestă în regiunea Europa şi Asia Centrală a continuat în primul trimestru al acestui an, în pofida consecinţelor negative provocate de turbulenţele financiare globale şi a tensiunilor geopolitice dintre Rusia şi Ucraina. Producţia industrială în sub-regiunea Europei Centrale şi de Est a înregistrat o creştere anuală de 12% în luna martie, în special în Ungaria şi România, ajutată de creşterea exporturilor în zona euro', subliniază Banca Mondială.

La nivel global, Banca Mondială şi-a revizuit prognozele de creştere până la 2,8% în acest an, faţă de estimările din luna ianuarie care vorbeau de un avans de 3,2%. Estimările privind evoluţia economiei americane au fost revizuite la 2,1% de la 2,8% anterior, şi de asemenea au fost reduse prognozele pentru Brazilia, Rusia, India şi China. În cazul regiunii Europei Centrale şi de Est, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o încetinire a ritmului de creştere până la 2,4% în acest an, faţă de un avans de 3,6% în 2013, urmând ca anul viitor să accelereze la 3,7%.

Cu toate acesta, Banca Mondială subliniază că este posibil ca încetinirea din 2014 să fie doar una temporară în condiţiile în care instituţia financiară internaţională a lăsat nemodificate estimările pentru următorii doi ani, la 3,4% respectiv 3,5%.

'Economia mondială a avut un start dificil în acest an afectată de vremea nefavorabilă din SUA, turbulenţele de pe pieţele financiare şi conflictul din Ucraina', apreciază Banca Mondială în raportul 'Global Economic Prospects'. 'În pofida slăbiciunilor de la început, creşterea ar urma să accelereze în a doua parte a anului', adaugă instituţia financiară internaţională.

Aceste prognoze se bazează însă pe ipoteza potrivit căreia criza din Ucraina va continua în acest an dar nu se va înrăutăţi. O escaladare a crizei ar putea afecta încrederea la nivel global, ceea ce ar determina firmele să-şi amâne investiţiile şi ar reduce creşterea economiilor emergente cu până la 1,4 puncte procentuale în cel mai rău scenariu, avertizează Banca Mondială.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit uşor în creştere prognoza privind avansul economiei româneşti în 2014 şi 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit, în mai 2014, previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie. 

Fondul Monetar Internaţional estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creştere economică de 2,2% pentru acest an. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta, însă, recent, că România ar putea avea o creştere economică de cel puţin 4% pentru întregul an 2014, după ce, în primul trimestru economia a avansat cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ