Banca Mondială: Statul ar putea câştiga până la 675 milioane euro anual din incluziunea romilor
Conform unei estimari a Bancii Mondiale bazata pe date din 2008, egalizarea veniturilor de pe piata muncii din Romania pentru romi ar putea duce la avantaje economice potentiale intre 887 milioane de euro si 2.9 miliarde de euro anual si avantaje fiscale intre 202 milioane de euro si 675 de milioane de euro anual.
Conform unei estimari a Bancii Mondiale bazata pe date din 2008, presupunand un numar egal de barbati si femei rome de varsta activa, si presupunand ca salariile medii raman neschimbate, egalizarea veniturilor de pe piata muncii din Romania pentru romi ar putea duce la avantaje economice potentiale intre 887 milioane de euro si 2.9 miliarde de euro anual si avantaje fiscale intre 202 milioane de euro si 675 de milioane de euro anual. Desi aceste cifre se bazeaza pe ipoteze foarte simplificate in legatura cu modificarile din economie si de pe piata muncii, ele ilustreaza potentialul economic al incluziunii romilor, notează Hotnews.ro.
Într-o gospodarie roma obisnuita, venitul din munca reprezinta numai 101 EUR pe luna, comparativ cu 218 EUR in randul vecinilor ne-romi. La nivelul gospodariilor rome, de obicei, veniturile din munca inregistreaza o cota mai scazuta decat cea castigata de vecinii ne-romi.
Cand se naste un copil rom in Romania, de obicei acesta se naste in saracie: noua din 10 romi traiesc in conditii de saracie materiala grava. Jumatate din copii romi cresc in locuinte supraaglomerate, iar o treime in periferii. Copilul rom are o sansa mai mare fata de un coleg nerom sa sufere de malnutritie timpurie sau de afectiuni care sa ii pericliteze o dezvoltare sanatoasa in timpul primilor ani de viata, care sunt de o importanta vitala. Copilul rom incepe de obicei scoala abia la 6 sau 7 ani, nebeneficiind de educatia prescolara esentiala si paraseste scoala chiar si la 16 ani, varsta la care doar 29% din baietii romi si 18% din fetele rome mai merg la scoala.