Teodorovici a scris unui oficial suedez şi comisarilor UE după acuzaţiile privind banii pentru romi
Criza economică a alimentat discursurile populiste şi xenofobe în unele state membre, iar acest lucru afectează anumite populaţii, precum roma, se arată într-o scrisoare transmisă marţi de Eugen Teodorovici unui secretar de stat din Suedia şi comisarilor europeni Johannes Hahn şi Laszlo Andor.
Ministrul Fondurilor Europene a transmis această scrisoare după ce ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor.
Eugen Teodorovici îi mulţumeşte secretarului suedez de stat Oscar Waglund Soderstrom pentru discuţiile avute la Bucureşti, la 25 martie, şi îi comunică angajamentul autorităţilor române de a continua "dialogul substanţial" în această privinţă.
"Am luat notă de prezentarea pe care delegaţia suedeză a făcut-o (la 25 martie - n.r.) referitor la situaţia din Suedia, cu referire la romii cu cetăţenie română, dintre care unii practică cerşetoria. Suntem conştienţi că această situaţie a creat tensiuni interne politice şi sociale, care au dus la o dezbatere mediatizată a acestui caz", se arată în scrisoarea obţinută de MEDIAFAX.
"Observăm cu îngrijorare că actuala criză economică a alimentat în ultimii ani discursurile populiste şi chiar xenofobe în unele state membre. Acest tip de atitudine afectează mai ales cetăţenii străini şi în particular anumite populaţii, precum roma", mai spune oficialul român.
Ministrul Fondurilor Europene mai transmite că atât România, cât şi Suedia împărtăşesc un set comun de valori şi principii, precum şi "responsabilitatea comună de a le promova şi apăra". "Este datoria statelor membre să aplice regulile liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. Populaţia roma reprezintă cel mai mare şi cel mai afectat grup de sărăcia extremă şi de excluziunea socială. Discursuri şi atitudini discriminatorii faţă de aceşti cetăţeni europeni trebuie combătute prin lege şi prin faptă", potrivit scrisorii adresate secretarului de stat din Suedia, dar şi comisarului pentru Politică Regională, Johannes Hahn, şi celui pentru Muncă, Laszlo Andor.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a catalogat drept "un pumn în gură" aruncat României declaraţia oficialului suedez care a susţinut că Bucureştiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinaţi romilor.
"Sunt profund îngrijorat de «furioasa» poziţie exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson şi de abordarea total nedreaptă şi nediplomatică faţă de România. Ţara noastră nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost şi rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declaraţiile de bune intenţii trebuie să se transforme în fapte concrete şi exact aşa şi este. Aşadar, există nu doar interes, ci şi voinţă politică din partea autorităţilor române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile", a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că România nu a stopat niciodată negocierile cu celelalte state în problematica romă, iar dialogul a fost "constructiv", şi "deloc furios", pe baza unui "parteneriat onest" între state care să conducă Europa către o soluţie cât mai eficientă legată de comunitatea romă.
Teodorovici a declarat că "pumnul în gură" aruncat României, prin vocea ministrului Brigitta Ohlsson, "nu ţine deloc seama de parteneriatul de care credeam că ne bucurăm, cu atât mai puţin de un set de valori şi de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apăra şi nici de drepturile fiecărui cetăţean european, indiferent de etnia sa".
Oficialul român a susţinut că problema comunităţilor de romi este a tuturor statelor Uniunii Europene şi nu a unui singur stat. În acest sens, toate ţările membre "trebuie să coopereze pentru că doar lucrând împreună, cu răbdare şi prietenie, putem să avem rezultate în viitor prin implementarea de proiecte concrete în România, care să ducă la integrarea comunităţilor de romi".
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat, marţi, "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.
"Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.
Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.
"Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect", a continuat ministrul.
Conform unor date de la Comitetul de Acţiune al Primăriei Stockholm, citate de către Dagens Nyheter, 90% dintre cerşetorii din capitala suedeză sunt români.
România întâmpină dificultăţi în absorbirea fondurilor UE. În perioada 2007-2013, ea a cheltuit abia 26,5% din fondurile alocate.
În februarie, după ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat "profund îngrijorător faptul că România (...) nu solicită mijloacele UE care există pentru ameliorarea situaţiei romilor, ambasadorul României la Stockholm a sugerat Suediei să interzică cerşetoria.
Suedia refuză această soluţie, preferând să desfiinţeze taberele cele mai insalbre pe care romii le instalează la periferia oraşelor.
"Ştiu câte tabere de romi am vizitat în Europa, în care copiii cresc literalemente în gropi de gunoi", a declarat Ohlsson marţi.
"Consider că este îngrozitor şi sunt revoltată atunci când oamenii propun interzicerea cerşetoriei", a adăugat ea.