Băsescu a decis că e mai convenabil să-l țină pe Gigi la răcoare
Trebuie spus, de la bun început că Gigi Becali, din punct de vedere politic, pentru Traian Băsescu a fost și mai este o mină de aur. Crin Antonescu doar a crezut că ar fi avut de câștigat din latifundiarul uns peste noapte deputat PNL.
Financiar, Becali n-a fost mare sfârâială pentru liberali. Cel puțin conform cifrelor oficiale declarate, latifundiarul stelist a marcat o donație de 8000 de lei, sub cotizația lui Crin Antonescu (9.500 de lei) și s-a plasat astfel la categoria muscă, la egalitate cu fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Politic, a fost un dezastru de imagine pentru PNL, mai întâi la cooptare, apoi la transferul său forțat către Justiție. Pentru Băsescu însă, Becali a fost o mascotă norocoasă, arestarea acestuia reprezentând un câștig evident de imagine pentru tabăra băsistă care pozează în justițiari ai neamului.
Până în momentul de față, Traian Băsescu a beneficiat de două alternative legate de Becali, ambele câștigătoare din punct de vedere electoral. Pur și simplu Băsescu a trebuit să estimeze care alternativă le va aduce popularilor un beneficiu electoral mai mare. Dacă-l grația, Băsescu băga în teșchereaua popularilor toate voturile fan clubului stelist, cât și din bazinul electoral al fostului PNG. Până la urmă decizia lui Băsescu de a nu-l grația pe Gigi Becali, a pus tichie de mărgăritar aura de justițiar pe fruntea PMP, mai spălând din păcatele traseismului și nepotismului cu EBA.
Președintele a decis în ultimă instanță să renunțe la câștigul facil și imediat al voturilor din partea unui anumit segment al electoratului care-l simpatizează pe Gigi, pentru un câștig de imagine cu bătaie pe termen lung. Nu este un beneficiu cuantificabil imediat, la alegerile de anul acesta, cât mai degrabă în orizontul alegerilor din 2016. Până atunci Băsescu estimează că va rectifica hibele jenante de imagine de care se rușinează în prezent PMP. Iar președintele care își va fi încheiat până atunci mandatul, își face socoteala să încalece partidul ca pe un cal alb și să joace rolul justițiarului lider al opoziției.
Nu este o strategie rea, dar problema ei este tocmai riscul presupus de un orizont mult prea îndepărtat. Până în 2016 mai este cale lungă și este de așteptat ca pe măsură ce se vor stinge vestigiile autorității sale, de care beneficiază în prezent, însuși Băsescu să aibă oareșice dificultăți cu Justiția, în cel puțin câteva din dosarele sale, lăsate nerezolvate și, de data aceasta, fără protecția unui Daniel Morar. În acest caz, nu prea e clar la ce va mai folosi calul alb al PMP, dacă justițiarul din șa va fi la fel de negru ca ginecologul de la Copșa Mică, din faimosul banc de pe vremuri...