Băsescu atacă în ciudă toate iniţiativele Guvernului
Preşedintele Băsescu a făcut o tradiţie din a ataca, a bloca sau a încerca să eclipseze sistematic toate iniţiativele interne şi externe ale Guvernului României. Calendarul ieşirilor lui Băsescu trădează o strategie distructivă a acestuia care se bazează în mare parte pe sabotarea măsurilor şi obiectivelor guvernamentale urmărite de USL, indiferent de preţul pe care România trebuie să îl plătească ulterior.
Cei care cred că ieşirile precise ale lui Traian Băsescu prin care ii baga bete-n roate lui Victor Ponta fix înaintea evenimentelor importante sunt întâmplătoare se înşeală amarnic.
Planul lui Băsescu este bine pus la punct şi are ca strategie centrală ţintirea cu maximă precizie a momentelor când are apariţii publice, în proximitatea evenimentelor importante la care fie Victor Ponta, fie Guvernul participă sau le anunţă. Prin aplicarea strategiei sale cu iz electoral, Băsescu are de câştigat destul de multe: în primul rând distrage atenţia de la evenimentele importante de pe plan extern şi intern care au putea să dea impresia publicului că lucrurile merg bine. În cel de-al doilea rând se distrage atenţia de la problemele personale ale preşedintelui Băsescu, cum ar fi achiziţionarea terenului de la Nana cu împrumuturi bancare enorme, de peste un milion de euro.
Băsescu nu ezită să-şi folosească oamenii din dotare pentru a arunca șopârle şi fumigene în spaţiul public, culmea, exact înainte sau după ce Guvernul anunţă câte o creştere de salarii de pensii sau când Victor Ponta susţine o vizită importantă într-o ţară din Europa sau Asia.
De fiecare dată când Victor Ponta a avut o reuşită pe planul politicii externe sau pe plan economic, Băsescu şi oamenii din jurul său au încercat să arunce fumigene în spaţiul public şi să distragă atenţia, spre exemplu în această vară, când Victor Ponta a plecat in Turneul asiatic, Băsescu s-a grăbit să iasă în conferinţă cu atacuri absurde pe tema proiectului Nabucco. Imediat după ce premierul şi delegaţia Guvernului s-a întors din China, Băsescu a reacţionat într-un interviu cu acuze la adresa pactului strategic dintre România şi China. Mai mult, preşedintele l-a acuzat pe premier că a plecat fără mandat de la Cotroceni şi că a făcut o sumedenie de cereri economice şi industriale nerealiste. Oare ce mai spune Băsescu astăzi când cea mai importantă delegaţie din China, condusă de premierul Li Keqiang, face o vizită istorică la Bucureşti?
Anunţul lui Victor Ponta cu privire la creșterile de salarii şi pensii în 2014 prin indexarea cu 3.76% a fost întâmpinat de Băsescu cu anunţul public de denunţare a pactului de coabitare (ceea ce nu s-a întâmplat nici astăzi).
Întâlnirea bilaterală a lui Victor Ponta cu Merkel, pe care preşedintele a lăudat-o în câteva ocazii, evident demagogic, ce credeţi că s-a întâmplat, Elena Udrea a anunţat că divorţează. Oricât am crede că este vorba despre o coincidenţă, exemplele sunt prea multe pentru a susţine o asemenea ipoteză.
Şi exemplele continuă cu anunţul pe care Guvernul l-a făcut pe tema absorbţiei excelente a fondurilor europene din anul 2013. Până şi cel mai înfocat critic al Guvernului a trebuit să recunoască faptul că o absorbţie într-un an mai mare decât în ultimii 6 ani este un motiv de a privi pozitiv politicile publice din domeniu. Băsescu a procedat însă altfel - a ieşit ca de obicei public şi a spus că economia României are de suferit din cauza scăderii investiţiilor străine ignorând şi eclipsând pe alocuri mesajului Guvernului. Rata de absorbţie ridicată a fost pentru preşedinte pricinuită de proiectele nemaipomenit de numeroase pe care PDL le-a depus în timpul guvernării, fără să scoată în evidenţă faptul că toate liniile de finanţare europene au fost suspendate pe fondul neregulilor sesizate din 2010 şi 2011.
Nu mai departe de săptămâna trecută când Guvernul a anunţat măriri de salarii pentru profesorii de 10%, respectiv de 150 de euro pentru medicii rezidenţi prin adoptarea bugetului pentru anul viitor, Băsescu a ieşit public în emisiunea preferatului Turcescu să anunţe că trimite bugetul înapoi în Parlament invocând o taxă care nu are de a face nici în clin nici în mânecă cu bugetul. De altfel atacurile pe buget au continuat, culminând cu ziua de ieri, când, în absolută „coincidenţă”, preşedintele a făcut o declaraţie lungă şi incoerentă de presă cu exact o zi înainte de primirea premierului RP Chineze la Bucureşti de către Victor Ponta.
Seria de atacuri a continuat chiar în ziua şi la ora la care premierul chinez se afla la Palatul Victoria. Băsescu iese la Radio România Actualităţi pentru a lăuda pe de o parte acţiunea Summit-ului China Europa Centrală şi de Est dar şi pentru a-l ataca pe Ponta pe tema bugetului şi pe Dragnea pe tema descentralizării.
Preşedintele nu mai poate să înşele pe nimeni pentru că toată lumea realizează ce cărţi are în mână. Continuarea politicii urii şi discordiei este perdantă pentru preşedinte şi din te miri ce motive încă nu îşi dă seama de asta. În contextul controverselor consistente care se învârt în jurul achiziţionării terenului de la Nana, Băsescu este nevoit să atace furibund tot ce întâlneşte în cale, lucru care se va răsfrânge împotriva lui foarte rapid. Blocarea adoptării bugetului este un eveniment istoric pentru România, pentru prima oară în istoria noastră postdecembristă un conflict inter-instituţional blochează practic adoptarea celei mai importante legi anuale, legea bugetului de stat.
Ştirile orei
daca era pentru profesori,de 10% era o gogomanie(este in discutie doar salarizarea profesorului debutant)
daca intr-adevar se maresc salariile pentru profesorii de 10%,este inca un experiment neconstitutional:de ce nu se maresc,de exemplu si pentru profesorii de 11,12,13 etc %?