Băsescu culege ce a semănat. Președintele, singur cuc la Cotroceni, Senatul i-a închis ușa în nas
Traian Băsescu nu a fost invitat de Călin Popescu Tăriceanu la ședința solemnă de aniversare a 150 ani de activitate a Senatului. Președintele a fost într-o permanentă opoziție cu Legislativul și cu aleșii care nu ridicau mâna la ordinul său, iar de mai bine de un mandat acesta militează pentru desființarea Senatului.
Biroul Permanent al Senatului l-a mandatat pe Tăriceanu să decidă componenţa listei persoanelor invitate, după ce a discutat pe marginea scrisorii trimise de grupul parlamentar PDL în legătură cu invitarea preşedintelui. “Decizia pe care am anunţat-o cu o săptămână în urmă în acest fel a rămas în continuare valabilă, deci nu s-a schimbat nimic”, a declarat președintele Senatului, întrebat de hotărârea de a nu îl invita pe Traian Băsescu.
Atunci când lista a fost alcătuită, Tăriceanu a argumentat că ar fi “un moment penibil” ca președintele, care în toată activitatea sa a discreditat organul reprezentativ suprem, a nesocotit deciziile acestuia și a luptat intens pentru desființarea camerei Senatului, să participe la o festivitate care sărbătorește tradiția instituției și unde se va discuta rolul camerei în anii următori.
"Din păcate, preşedintele României, în toată perioada mandatului său, nu a făcut decât cu multă determinare şi perseverenţă să decredibilizeze instituţia Parlamentului, aşa încât, în acest moment festiv, nu cred că prezenţa domniei sale este una oportună în aula în care vom sărbători acest eveniment", a mai spus președintele Senatului.
Președintele a pus toate metehnele din spațiul politic de la noi în seama Parlamentului și nu a existat niciun plen, din cele trei în timpul cărora acesta și-a desfășurat activitatea, cu care să fie în relații normale, instituționale sau măcar cu care să poată avea un dialog funcțional și constructiv pe proiectele de lege în curs de adoptare.
În 2011, Băsescu acuza Senatul că s-ar fi compromis total, “de la preşedinte până la ultimul senator”, pentru că aleșii nu se încolonaseră să voteze conform instrucțiunilor transmise de președinție pentru adoptarea legilor privind asistenţa socială şi numirile la Înalta Curte. În 2012, pentru Băsescu, aleșii din plenul Parlamentului dădeau “lovituri de stat”, pur și simplu ridicând mâna să voteze așa cum credeau ei de cuviință. Iar anul acesta, președintele a ridicat ștacheta mai sus și a amenințat, cu nume și prenume, familia unui senator din comisia pentru anchetarea achiziţiei de teren de la Nana.
Băsescu nu a vrut niciodată să fie președinte într-o republică semi-prezidențială, în care forul legislativ este instituția cea mai reprezentativă pentru voința alegătorilor, așa că a speculat lipsa de încredere a opiniei publice față de Parlament, ca să se pună în antiteză cu acesta. Referendumul pentru parlament unicameral și scăderea numărului de aleși a fost doar un tertip electoral oarecare pentru șeful statului, nu o ocazie pentru o dezbatere reală despre rolul instituțiilor României. Băsescu nu a fost interesat de Parlament decât în măsura în care l-a putut controla, așa că nu ar fi avut ce să mai facă sau să mai spună acum la festivitate, ca să își spele păcatele.