Băsescu: La suspendare am fost susţinut şi de oportunişti, oameni care acum sunt în mizeria compromisului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că la suspendarea sa din funcţie a fost susţinut şi de oportunişti, oameni care sunt acum în 'mizeria compromisului' cu cei care au dat 'loviturile de stat' din 2007 şi 2012.
El a arătat că suspendarea sa din 2012 a avut ca obiectiv numirea procurorului general şi a adjuncţilor săi, a şefului DNA şi a şefului DIICOT. De asemenea, şeful statului a susţinut că a fost vorba de o lovitură de stat eşuată, având în vedere că instituţiile au rămas 'în picioare' după acest moment.
'Aici nu au fost oameni oarecare, ci această lovitură de stat a fost coordonată de liderii a două partide politice, dl Victor Ponta şi dl Crin Antonescu, oameni care astăzi se văd preşedinţi ai României. Cu acea ocazie, şi aici vin puţin în zona de romantism, dincolo de susţinerea pe care am avut-o de la PDL, singurul partid care m-a susţinut, ca de altfel şi la alegerile din 2009, ca de altfel şi la referendumul de demitere din 2007, am văzut şi oportunişti, care nu mai încăpeau pe scene pe lângă mine pentru a apăra chipurile statul de drept. Ei de fapt voiau să ia din eveniment, din necaz, necazul pentru România, nu neapărat pentru mine. (...) Sunt aceiaşi care astăzi sunt în mizeria compromisului exact cu cei care au dat lovitura de stat din vara anului 2012 şi din 2007, fiindcă a fost o consecvenţă a partidelor, fie că ne referim la PNL, fie la PDL, fie la partide mai mici, la PC, fie la UDMR. Îmi pare rău, dar aceasta este realitatea şi poate dacă dăm filmul înapoi, înţelegeţi de ce România are nevoie de un partid nou', a afirmat şeful statului, la dezbaterea 'Democraţie şi stat de drept în România', organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Palatul Parlamentului.
El a spus că a fost vorba şi de oameni care au profitat de evenimente pentru a se afirma ca apărători ai statului de drept, iar astăzi sunt în 'barca compromisului murdar'.
'Eu am fost unul dintre politicienii care au făcut compromisuri, dar nu atât de mizerabile, nu atât de necondiţionate. Cum vrei să faci fuziune cu un PNL, să-i preiei şi numele, iar mâine PNL va fi acelaşi partid care s-a demonstrat şi la declaraţia neconstituţională care s-a făcut acum câteva zile prin care mi se cerea demisia în condiţiile în care nu puteam să fiu acuzat de nimic, iar cel care dăduse motivul încă nu este judecat. Reflexul PNL s-a materializat imediat, acela de a încălca statul de drept şi astăzi partidul care în spatele meu era fanionul statului de drept se duce cu arme şi bagaje drept acolo pentru a acoperi nevoia analizei eşecului de la europarlamentare, când după ce s-a promis că dacă pleacă Traian Băsescu, 'noi relansăm partidul', au obţinut 16% în legislative şi după ce a plecat Traian Băsescu au reuşit să obţină 12%, dar trebuia evitată analiza partidului şi atunci, imediat ce s-au anunţat exit-poll-urile, s-a anunţat şi predarea PDL către PNL, un partid care încă nu s-a dezis nici de suspendarea din 2007, nici de cea din 2012', a adăugat şeful statului.