Presa străină: Traian Băsescu se află într-o situaţie dificilă, dar trebuie să meargă până la capăt
Atunci când legea îi atinge inclusiv pe cei din anturajul celui mai puternic om din stat, acest lucru poate marca o evoluţie pozitivă într-o ţară al cărei nume era cândva sinonim cu corupţia, notează joi blogul Beyond Brics afiliat publicaţiei Financial Times (FT) în articolul intitulat 'Băsescu se află într-o situaţie dificilă, dar trebuie să meargă până la capăt', care face referire la scandalul de corupţie în care este implicat fratele preşedintelui român.
O tentativă de omor în timpul unei încăierări dintr-un bar şi un preşedinte care a supravieţuit după două referendumuri de demitere, dar aflat acum sub asediu în urma arestării fratelui său pentru luare de mită şi a acuzării ginerelui într-un alt dosar, arată că politica românească este haotică, însă rareori plictisitoare, remarcă FT, care adaugă că toate aceste frământări nu produc efecte pe plan economic.
Preşedintele Băsescu, aflat acum în corzi, dar combativ, se agaţă de putere în încercarea de a supravieţui ultimelor luni de mandat, chiar dacă parlamentul a votat o declaraţie în care îi cere să demisioneze ca urmare a arestării fratelui său, Mircea Băsescu. Acesta din urmă este acuzat că a luat 250.000 de EURO mită pentru a se folosi de influenţa sa şi a obţine reducerea pedepsei cu închisoarea primită de un lider al lumii interlope, condamnat pentru că a încercat să-şi ucidă un nepot în timpul unei dispute într-un bar. Şi ginerele preşedintelui, avocatul Radu Pricop, a fost arestat, scrie Financial Times (Pricop este cercetat în stare de libertate pentru fals şi înşelăciune - n.r).
Dar preşedintele şi-a continuat în tot acest timp activităţile cotidiene. Pe 1 iulie el a semnat scrisoarea de intenţie cu FMI în care se confirmă angajamentul ţării faţă de acordul stand-by în valoare de 4 miliarde de EURO, înţelegere pe care preşedintele de dreapta a încercat să o blocheze mai demult într-o confruntare cu primul ministru social-democrat, Victor Ponta, aminteşte publicaţia britanică.
Sprijinul oferit de FMI prin cele trei acorduri consecutive au ajutat executivul să treacă cu bine prin măsurile de austeritate şi să facă progrese în implementarea unui program de privatizare blocat în urma crizei economice care a lovit puternic o ţară odată în plină expansiune economică.
Disputa deschisă dintre Băsescu şi Ponta este un nou episod urât, dar familiar în politica românească şi pe care acuzaţiile de corupţie îl fac cu atât mai reprobabil, observă FT. În plus, el survine chiar în momentul intensificării luptei politice de dinaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, în urma cărora va fi desemnat succesorul lui Băsescu.
Însă, pentru unii, arestările sunt un semn pozitiv ce arată o reducere a impunităţii de care se bucură în mod tradiţional cei puternici. România a făcut în ultimii ani progrese în combaterea corupţiei la nivel înalt, constată FT, care include în aceste progrese şi încarcerarea fostului premier Adrian Năstase. Însă alţii afirmă că fapte de acelaşi gen comise de aliaţii lui Băsescu au fost trecute cu vederea, se mai notează în articol.
Este foarte posibil ca astfel de acuzaţii să nu rămână fără ecou în mintea investitorilor, dar faptele de corupţie la nivel înalt ale elitei politice din România nu sunt deloc ceva nou, explică pentru FT Vlad Muscalu, economist-şef la ING Bank. În prezent, Direcţia Naţională Anticorupţie pare să fie eficientă, având finalizate investigaţiile împotriva unui fost prim-ministru şi a unui ministru, iar faptul că aria cercetărilor continuă să se lărgească ar trebui perceput ca un element pozitiv de natură să dea încredere investitorilor care s-au străduit să supravieţuiască până acum în România, adaugă acesta în încheierea aticolului de pe blogul publicaţiei financiare britanice.