Băsescu: O mare parte dintre romii care s-au integrat nu îşi mai recunosc etnia

| 04 apr, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în cadrul sesiunii de deschidere a Summit-ului cu tema "Incluziunea socială a romilor prin promovarea acţiunii la nivel local", organizat la Bruxelles, că o mare parte dintre romii care s-au integrat, în România, nu îşi mai recunosc etnia.

"O mare parte dintre romii care s-au integrat, care sunt ingineri, profesori, medici, politicieni sau oameni de afaceri nu îşi mai recunosc etnia", a spus şeful statului în discursul susţinut în deschiderea evenimentului, precizând că această problemă a autoidentificării există pentru că persistă în raporturile dintre majoritatea populaţiei şi minoritatea romă o atmosferă profundă de neîncredere, alimentată de prejudecăţi.

Potrivit şefului statului, "ceea ce poate deveni îngrijorător este că această intoleranţă alimentată de situaţii individuale de fapte reprobabile, comise de romi, pe fondul preungirii crizei economice, poate favoriza, sub impulsul retoricii anti-roma şi a discursului instigator, creşterea riscului de violenţe".

"Chiar la nivel european avem mulţi politicieni care utilizează acest tip de discurs", a adăugat şeful statului.

Preşedintele a prezentat situaţia comunităţii de romi din ţara noastră, precizând că peste 50% din cei care lucrează au un nivel de educaţie sub opt clase, iar romii care au absolvit studii profesionale, licee sau studii superioare au mai multe dificultăţi în a se angaja în locuri de muncă adecvate pregătirii lor.

Traian Băsescu a vorbit şi despre mortalitatea infantilă, în rândul acestei comunităţi, care este de două până la şase ori mai mare decât media generală, adăugând că 12,5% din femeile rome nu au efectuat nicio vizită medicală înainte de a naşte.

Şeful statului a mai afirmat că proporţia de copii romi înscrişi în învăţământul primar este de 64%, faţă de 98,9% media naţională, atrăgând atenţia asupra faptului că "tematica discriminării, intoleranţei şi a rasismului constituie puncte slabe şi în pregătirea cadrelor didactice".

Potrivit şefului statului, determinanţii abandonului şcolar sunt, în primul rând, săsărcia, urmată de obţinerea în mod repetat de rezultate slabe la şcoală.

"Aproape jumătate dintre romi, conform legislaţiei actuale, nu sunt eligibili pentru cursuri de calificare profesională, care să le ofere o diplomă recunosctă oficial, pentru că nu au absolvit ciclul de învăţămând obligatoriu", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele a arătat că problematica minorităţii roma este o temă care trebuie tratată în context european, pe baza contribuţiei tuturor statelor membre şi a apreciat că domenii vizate de cadrul european, precum ocuparea, sănătatea şi locuirea stagnează în aşteaptarea unor rezultate.

Băsescu a vorbit despre cauzele care împiedică realizarea programelor de incluziune a romilor, Comisia Europeană descoperind printre factori lipsa voinţei politice din statele membre, insuficienţa instrumentelor de combatere a discriminării, inclusiv a segregării în şcoli şi slaba capacitate de punere în aplicare şi monitorizare a rezultatelor acestor politici.

Şeful statului a menţionat şi propriile consideraţii, după o analiză atentă, şi a arătat că în România, ca şi în alte state membre, comunitatea de romi este privită prin uniformizare, fără a se ţine cont de particularităţile culturale, intracomunitare.

"Realitatea este că diversitatea şi diferenţele din interiorul comunităţii rome sunt foarte puţin studiate de către cercetători şi sociologi", a mai spus Traian Băsescu, criticând şi "slaba colectare a datelor despre romi".

Potrivit preşedintelui Băsescu, "o strategie bazată pe dezvoltare socială şi capital uman ar avea consecinţe benefice în planul incluziunii", o strategie bazată pe capitalul uman şi care să se orienteze către crearea de competenţe profesionale şi stimularea clasei de mijloc din această comunitate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ