Băsescu, o ultimă mizerie înainte de ieşirea din scenă - discreditarea BNR
Traian Băsescu şi-a făcut o obişnuinţă în a ataca tot ce mişcă în România. Se află în conflict cu puterea, cu opoziţia, cu mass-media, cu Parlamentul, cu Guvernul, cu propriul popor care a şi votat de o manieră covârşitoare în favoarea demiterii la referendumul din iulie 2012.
În boxa acuzaţilor preşedintelui a intrat, mai nou, şi BNR. Profund nemulţumit de măsura propusă de BNR în colaborare cu Cabinetul Ponta privind reeşalonarea creditelor, şeful statului a declanşat un atac la baionetă la adresa Băncii Centrale.
"Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni, cu echipa de la BNR, pentru electorată (creditul fiscal acordat de guvern – n.r.). Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în pregătirea unui astfel de program, pentru că el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a plecat de la BNR. Aşa că, nu aş mai vrea să-l văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR (Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvând al guvernatorului BNR – n.r.), explicându-ne cum BNR nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase", a declarat Traian Băsescu la B1TV.
Ofensiva preşedintelui este nerpermisă şi ruşinoasă. A încerca sa discreditezi BNR-ul, unul dintre polii macrostabilităţii economice a României, arată cât de jos a ajuns discursul Cotroceniului. Mesajele lui Traian Băsescu sunt indicatorul unei retorici degradante. Deschiderea unui nou front împotriva unei instituţii care şi-a făcut treaba indiferent de culoarea politică a guvernărilor este inacceptabilă, însă nici pe departe surprinzătoare. Şeful statului şi-a făcut un obicei în a defăima toate instituţiile sau personalităţile care se bucurau de un grad de încredere crescut în rândul populaţiei. Iar cum Mugur Isărescu şi BNR se bucură de cote de încredere mari, Traian Băsescu a dat asaltul şi împotriva acestor “redute”.
Indiferent de resorturile care l-au determinat să declanşeze ofensiva, încercarea şefului statului de a discredita BNR-ul este o probă crasă de iresponsabilitate. Este inacceptabil ca o instituţie care s-a situat de fiecare dată în afara jocurilor politice să fie ţinta unor asemenea acuzaţii. Când Traian Băsescu gira măsuri extrem de austeritate şi arunca ţara într-o adevărată criză socială, BNR a avut grijă ca România să nu intre în iureşul instabilităţii sistemului bancar, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări.
În altă ordine de idei, Traian Băsescu nu are legitimitatea să se pronunţe cu privire la măsurile pe zona economico-fiscală din simplul motiv că acestea sunt realităţi care îl depăşesc. Creditul fiscal asupra căruia au convenit Guvernul, BNR şi FMI reprezintă o măsură de echitate socială prin care statul întinde o mână acelor români cu venituri modeste care au contractat credite şi care acum întâmpină dificultăţi in a le rambursa. În discuţie sunt aproximativ un milion de români, cetăţeni pe care Traian Băsescu nu face altceva decât să-i desconsidere public, arătându-le nepăsare şi dispreţ.
În ultimul an de mandat, preşedintele comite practic o nouă gafă, târând BNR pe terenul disputelor politice. Demers pe care Traian Băsescu îl va deconta cu certitudine în planul credibilităţii, capitol la care preşedinte stă deja foarte prost.
Ştirile orei
Potrivit Digi 24, ei au transmis ca resping ideea ca statul sa plateasca jumatate din rata lunara a romanilor care au un credit la banca, venituri lunare de sub 1.600 de lei si restante mai mici de 90 de zile.
Reesalonarea creditelor: FMI ii raspunde lui Basescu
"Ca platitor de taxe, prima intrebare pe care o am este: ok, asta inseamna ca o parte din bugetul statului din viitor este folosit anticipat ca sa permitem pe termen scurt unor clienti care au anumite credite la banci sa platesca mai putin?", a spus Steven van Groningen, CEO la Raiffeisen Bank.
Mai mult, Dan Pascariu, presedintele Unicredit, sustine ca masura nu ar fi echitabila.
"O anumita categorie de creditori sa suporte toti contribuabilii. Atunci cand vorbim de un venit de sub 1.600 de lei, nu stiu in ce masura banii astia vor intra in consum. Am inteles ca Guvernul vrea sa o introduca incepand cu 1 aprilie. Mi se pare putin utopic", a mentionat acesta.
Dar,de deontologia profesionala ai auzit?Chiar asa,pentru o mana de arginti,denaturati adevarul pana la a spune minciuni???Cum iti permiti tu sa stabilesti ce realitati il depasesc pe presedinte?Ai studii sau vre-o calitate care mie imi scapa?Daca nu ai aflat pana acum,presedintele are consilieri pe principalele domenii care il sfatuiesc spre deosebire de tine care habar nu ai dar iti dai cu presupusul.Pacat de tine ca esti tanara si ai pornit pe o cale gresita.Daca nu ai aflat,pana acum,iti spun eu ca banii se pot castiga si in mod cinstit...