Băsescu şi Antonescu, foc încrucişat asupra lui Ponta şi USD
Devine tot mai clar că preşedintele PNL a căzut în capcana întinsă de Traian Băsescu. Abandonând misiunea USL şi apropriindu-se de şeful statului, şansele lui Crin Antonescu de fi viitorul preşedinte al României scad spre zero.
Liderii de facto ai opoziţiei nu sunt nici Vasile Blaga, nici conducătorii partiduleţelor-satelit care gravitează în jurul Cotroceniului. La acest moment, opoziţia din România este reprezentată de Traian Băsescu şi Crin Antonescu. O dovedesc cu prisosinţă intervenţiile televizate ale celor doi – şeful statului la B1 TV în emisiunea moderată de Robert Turcescu, preşedintele PNL la Realitatea TV în emisunea moderată de Rareş Bogdan. Cei doi au profitat de prezenţa la cele două emisiuni pentru a lansa atacuri în foc încrucişat asupra premierului Victor Ponta şi a PSD-ului, respectiv la adresa lui Daniel Constantin, Dan Voiculescu şi a PC-ului.
Pentru a discredita recentele evoluţii din zona USD, şeful statului a declanşat un atac fără menajamente. “Voiculescu e cel mai puternic. Victor Ponta e o gâză pentru Voiculescu atâta timp cât moralitatea lui Ponta e: mă fac coleg cu unul care şi-a turnat rudele. Vă daţi seama ce jeg moral?", a declarat Basescu. Preşedintele a adăugat că "trustul de presă al lui Voiculescu spală pe creier electoratul lui Victor Ponta. (…) USL crede că poate acoperi totul cu strigătele de la trustul lui Voiculescu. Dar nu va merge pentru că nu vor putea să asigure o creştere economică sustenabilă României", a punctat Traian Băsescu.
Crin Antonescu l-a dublat pe Traian Băsescu, încercând să decredibilizeze planurile PSD, PC şi UNPR de a configura o structură electorală în interiorul USL. "Am spus, am închis relaţiile, nu tulburăm Uniunea pentru aşa ceva. Voi sunteţi o anexă a PSD, e în regulă, respectăm înainte convenţiile, ne facem că vă credem că sunteţi partid, vă zicem chiar Partid Conservator. Daniele, domn preşedinte Constantin, stai aici pe scaun, lângă noi, şi e în regulă", a comentat Antonescu. Liderul PNL a precizat că nu cunoaşte şi nu este problema sa relaţia dintre Dan Voiculescu şi Victor Ponta, adăugând: "(...) până acolo încât, sau până acolo când nu se întâmplă ca domnul Ponta, parcurgând o etapă a vieţii sale în care relaţia e la antipod, dacă are o relaţie fierbinte cu domnul Dan Voiculescu, chiar nu e treaba mea, dar nu în USL. Cu alte cuvinte, în USL rămânem fiecare cu statutul, cu statura şi cu tot ce avem".
Retorica ambilor lideri politici trădează situaţia disperată în care au ajuns. Fiindcă atacurile şi acuzaţiile în valuri ale binomului Băsescu-Antonescu nu au nicio legătură cu realitatea, ci sunt tentative neconvingătoare de a acapara dezbaterea publică, prin introducerea unor teme-parazit şi a unor atacuri la persoană.
Prin constituirea Uniunii Social Democrate, PSD demonstrează ca este capabil să configureze în jurul său o majoritate care poate susţine angajamentele asumate în faţa românilor. Un demers cât se poate de legitim, dacă ţinem cont că cel care şi-a asumat alături de Victor Ponta îndeplinirea promisiunilor din programul de guvernare, în speţă Crin Antonescu, a găsit de cuviinţă să joace cartea opoziţiei din interiorul arcului guvernamental.
Dacă PSD, UNPR şi PC nu ar fi parafat constituirea USD-ului, marea problemă a actualei guvernări ar fi fost aceea că s-ar fi aflat la dispoziţiile de moment ale PNL şi ale lui Crin Antonescu. Când interesul politic o cere, Crin Antonescu pozează în susţinătorul Cabinetului Ponta, mai ales când rezultatele economice şi sociale răsplătesc politicile responsabile asumate de către primul ministru. Când intervin însă interesul electoral şi visurile prezidenţiale ale liderului PNL, stabilitatea este dinamitată, iar USL depinde de ifosele lui Crin Antonescu, intrat prematur în campanie electorală.
„Pericolul” consolidării stângii a fost semnalat şi de Traian Băsescu. Şeful statului a atacat într-un registru previzibil. A reeşapat tema soluţiei imorale, repunând pe tapet profilul controversat al lui Dan Voiculescu. Desigur că, pentru orice cetăţean care a urmărit evoluţiile de pe scena politică din ultima decadă, discursul lui Traian Băsescu este profund neconvingător. Din moment ca însuşi Traian Băsescu a cooptat PC-ul (fostul PUR) la guvernare alături de Alianţa DA, cum poate invoca acelaşi şef al statului teza conform căreia preşedintele onorific al conservatorilor ar fi un personaj nefrecventabil?
Realitatea este că atât Traian Băsescu, dar şi Crin Antonescu identifică în USD o ameninţare reală. Iar pentru a lovi in noul construct electoral, ambii lideri ai „opoziţiei” se află într-o campanie mediatică de discreditare a noului proiect girat de PSD, UNPR şi PC. Iar în lipsa unor argumente valide, cei doi au încercat să defăimeze USD-ul, fără succes însă.
Ce uită primii doi oameni în stat este că românii s-au săturat de conflicte politice, de disensiuni şi de dispute sterile. În timp ce cuplul politic Băsescu-Antonescu acţionează conflictual şi creează o agenda politică artificială, USD îşi vede de treabă, convertind moştenirea USL în proiecte, politici şi soluţii constructive pe care cetăţenii le aşteaptă.
Devine tot mai clar că preşedintele PNL a căzut în capcana întinsă de Traian Băsescu. Abandonând misiunea USL şi apropriindu-se de şeful statului, şansele sale de fi viitorul preşedinte al României scad spre zero. La finalul anului se împlinesc zece ani cu Traian Băsescu la cârma ţării. O perioadă lungă care a stat sub semnul sădirii conflictelor. Şeful statului şi-a căutat cu insistenţă adversari chiar şi atunci când aceştia nu existau. În repetate rânduri nu a ezitat în a-şi transforma proporiul popor în principal adversar. Astfel, Traian Băsescu lasă în urma sa o ţară frământată de conflicte, o societate în care a antagonizat categorii sociale.
Iar Crin Antonescu, prin acţiunile de opoziţie din ultimele luni, prin discursul conflictual, prin raportările agresive la adresa colegilor din USL nu face altceva decât să demonstreze că reprezintă o prelungire a modelului Băsescu. Adică exact ceea ce românii ar dori să evite în ceea ce-l priveşte pe viitorul preşedinte.